Ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοσια Υγεία μετά την πανδημία είναι το σύνδρομο Long Covid καθώς εκτιμάται ότι 30% αυτών που νόσησαν απο Covid19 θα εμφανίσει εμμένοντα συμπτώματα.
“Ένας στους 5 ασθενείς θα έχει υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το ήπαρ, το θυρεοειδή αδένα και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα” ανέφερε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπεία ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου κατά τη σημερινή παρουσίαση του Πρότυπου Διεπιστημονικου Κέντρου Αναφοράς για Ασθενείς με Long Covid που λειτουργεί στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
Το Κέντρο λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας το 2020 και με την σταδιακή επάνδρωσή του με 26 επαγγελματίες υγείας από όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες σήμερα προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς με Long Covid.
“Όταν ένας ασθενής που νόσησε από Covid19 εμφανίζει συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολίες στον ύπνο, έναν έως έξι μήνες μετά τη λοίμωξη, πρέπει να αξιολογείται από μια σειρά ειδικών”, εξήγησε η κυρία Κοτανίδου.
Τόνισε μάλιστα ότι η έγκαιρη χορήγηση της αντιικής αγωγής (3-5 ημέρες από τη νόσηση από κορωνοϊό) μπορεί να προφυλάξει από την εμφάνιση του Long Covid συνδρόμου.
Πλεύρης: Αποζημίωση ιατρικών εξετάσεων για Long Covid
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χαιρετίζοντας τη λειτουργία του Πρότυπου Διεπιστημονικου Κέντρου Αναφοράς για Ασθενείς με Long Covid στον “Ευαγγελισμό” ανέφερε ότι στα Ιατρεία Long Covid που λειτουργούν στα νοσοκομεία όλων των Υγειονομικών Περιφεριών (ΥΠε) έχουν αναζητήσει ιατρική βοήθεια περισσότεροι από 500 ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα Covid19.
Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε επίσης ότι σε σύσκεψη που θα έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων θα συζητηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού κωδικού για την τιμολόγηση των ιατρικών εξετάσεων για το σύνδρομο Long Covid, ώστε αυτές να μην υπόκεινται σε clawback.
“Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγεία (ΚεΣυ) προσπαθούμε να τυποποιήσουμε το σύνδρομο ώστε οι ασθενείς να γνωρίζουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν αφότου διαγνωστούν με Long Covid”, είπε ο υπουργός Υγείας ζητώντας τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέας υγείας σε αυτή την προσπάθεια ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών με Long Covid.
Σε αναμονή πάνω από 200 ασθενείς για αξιολόγηση
Η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, με τη σειρά της ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς είναι σε αναμονή για αξιολόγηση στο Κέντρο Αναφοράς του “Ευαγγελισμού”.
Σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν από Covid19 να εξεταστούν για Long Covid. “Με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα μπορουσαν οι πολίτες να κάνουν κάποιες απλές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία θώρακος, ως εξέταση αναφοράς μια φορά τον χρόνο μετά από Covid19, αλλά αν έχουν νοσήσει ήπια καλό είναι να μην σπεύσουν για εξειδικευμένες εξετάσεις για long covid σύνδρομο”, σύμφωνα με την κυρία Κατσαουνου.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε την ανάγκη καλής ανάλυσης όλων των διαθέσιμων στοιχείων από τα Κέντρα Αναφοράς ώστε να στηθεί ένα λειτουργικό δικτυο φροντίδας ασθενών με σύνδρομο Long Covid.
“Η πανδημία δεν έχει σβήσει. Έχει περάσει σε άλλη φάση. Το Long Covid είναι μια επειγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας αφού οι καρδιολογικές, νευρολογικές και πνευμονολογικές εκφάνσεις του συνδρόμου έρχονται να προστεθούν στις χρόνιες παθήσεις που ήδη απασχολούν το Σύστημα Υγείας”, υπογράμμισε ο κ. Ζαουτης δηλώνοντας την ενεργό συμμετοχή του ΕΟΔΥ στην διαχείριση του συνδρόμου Long Covid.
Κέντρα Αναφοράς Long Covid για παιδιά
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου η κυρία Ελενη Ιασωνίδου, πρόεδρος των ασθενών με Long Covid είπε ότι θα πρεπει να γίνει αντιστοιχη προσπαθεια δημιουργίας δικτύου αναφοράς για παιδιά με σύνδρομο Long Covid. “Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, το σύνδρομο φαινεται να αφορά κυρίως μεγαλύτερα παιδιά, άνω των 11 ετών”, εξήγησε.
Κορωνοϊός: Πάνω από 20.000 κρούσματα αναμένονται ημερησίως
ΠΟΥ: Πάνω από 3.400 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο
Τζανάκης: Θα φτάσουν 30.000 τα κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση