Ο κορωνοϊός, ως μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, τέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Μέχρι όμως να αναδυθεί η επόμενη πανδημία και να αφήσουμε πίσω μας την τρέχουσα, η μόλυνση του πλανήτη αλλά και ο επιπολασμός διάφορων ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2022.
Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει με την καμπάνια «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας» στις επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς, αλλά και να προωθηθεί ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών που επικεντρώνεται στην ευημερία των πολιτών της.
Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας;
Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας πραγματοποιείται με στόχο να τιμηθεί η επέτειος από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948. Κάθε χρόνο επιλέγεται και ένα διαφορετικό θέμα, με στόχο να υπογραμμιστεί ένας τομέας που από τον ΠΟΥ θεωρείται ως άμεση προτεραιότητα.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος θεωρείται ως ένας από τους κύριους παράγοντες που οφείλεται για περισσότερους από 13 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Σχεδόν δηλαδή διπλάσιοι από τα θύματα του κορωνοϊού μέχρι σήμερα. Ειδικότερα:
- 9 στους 10 ανθρώπους εισπνέουν μολυσμένο αέρα
- 13 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την μόλυνση του αέρα.
- 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Έτσι, από τον ΠΟΥ αναγνωρίζεται η κλιματική κρίση ως η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και αποτελεί από μόνη της μια υγειονομική κρίση.
Οι επιβλαβείς περιβαλλοντικοί παράγοντες για την υγεία που βιώνουμε σήμερα αποτελούν απόρροια πολιτικών, κοινωνικών και εμπορικών αποφάσεων. Στην κορυφής της βασικής πεντάδας των πιο μολυσματικών τομέων βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας και ακολουθούν οι μεταφορές, η γεωργία, η γρήγορη μόδα και το λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Ο αντίκτυπος στην υγεία
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η θερμοκρασία της γης που ανεβαίνει προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα, στερεύοντας τα αποθέματα νερού, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Από την άλλη, τα πλαστικά αντικείμενα κολυμπούν πλέον ως ένα σώμα στους μεγαλύτερους ωκεανούς της γης, αλλά και στη Μεσόγειο, με τα μικροπλαστικά να φτάνουν και στο πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Αντίστοιχα, η παραγωγή τροφίμων υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Όσον αφορά τη διατροφή, η υιοθέτηση του δυτικού τύπου διατροφής, με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών και σακχάρων, αυξάνουν τα περιστατικά παχυσαρκίας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.
Πώς να υιοθετήσετε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής:
- Μειώστε τη χρήση του πλαστικού και ανακυκλώστε
- Ελαττώστε την κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων και αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
- Χρησιμοποιήστε τα μέσα μεταφοράς ή το ποδήλατο περισσότερο
Και πάνω απ΄όλα θυμηθείτε: δεν έχουμε μόνο μια ζωή για να ζήσουμε, αλλά και έναν μόνο πλανήτη.
Διαβάστε επίσης
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μείωσή της βελτιώνει άμεσα την υγεία