Η μεγάλη κινητικότητα λόγω του εορταστικού τριημέρου αποτυπώνεται στην ανοδική πορεία των σημερινών κρουσμάτων κορωνοϊού. Το πέταγμα του αετού σε συνδυασμό με το «πέταγμα» της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από το περασμένο Σάββατο, είχε ως αποτέλεσμα τον σχεδόν τριπλασιασμό των νέων κρουσμάτων (21.121 νέα κρούσματα σε σύγκριση με τα 8.639 χθεσινά κρούσματα), με τον αριθμό τους, επιπλέον, να ισούται περίπου με τον αριθμό των κρουσμάτων του τελευταίου 48ώρου.
Η απότομη αυτή αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στις αργίες του τριημέρου και στον μη εσπευσμένο χρονικά έλεγχο της λοίμωξης (τεστ) λόγω του εορταστικού κλίματος. Μιας και πλέον, όμως, η εορταστική χαλαρότητα έχει παρέλθει, καμία χαλαρότητα δεν επιτρέπεται, καθώς υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ανάδυση μιας νέας έξαρσης της επιδημίας που θα μπορούσε να διαταράξει τις ισορροπίες.
Ενδεικτικό της μικρής αυτής πυροδότησης των κρουσμάτων είναι και ο σχεδόν διπλασιασμός στις σημερινές διαγνώσεις κορωνοϊού σε παιδιά. Ειδικότερα, σήμερα καταγράφηκαν 6.731 κρούσματα σε παιδιά, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη – όπως προβλέπεται από το σχολικό υγειονομικό πρωτόκολλο – με τον χθεσινό αντίστοιχο αριθμό να ανέρχεται στα 2.686.
Σε πτωτική πορεία το ιικό φορτίο σε επτά περιοχές – Άνοδος στην Κρήτη
Σχεδόν οι μισές, επτά δηλαδή από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ παρουσίασαν μείωση στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 για την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου, σε σχέση με την εβδομάδα 21-27 Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, οι οριακές πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Βόλο (-29%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%), στην Κέρκυρα (-19%), στη Λάρισα (-14%), στην Αλεξανδρούπολη (-12%), στην Πάτρα (-12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-16%).
Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρέμεινε σταθερό στην Ξάνθη (-4%) και στα Ιωάννινα (+7%).
Αντίθετα, καθαρά αυξητικές τάσεις παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη (+15%) και σε όλη την Κρήτη και ειδικότερα: στο Ρέθυμνο (+40%), στο Ηράκλειο (+23%) και στα Χανιά (+23%).
Αποσυμπίεση των «σκληρών» δεικτών με μείωση σε εισαγωγές και νοσηλείες
Παρά την επιδημιολογική επιβάρυνση στο νησί της Κρήτης και με το Ηράκλειο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο», καταγράφοντας μόλις σήμερα 1.268 κρούσματα, δεν καταγράφονται αυξητικές τάσεις στους «σκληρούς δείκτες». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες, νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 120 ασθενείς και μόλις 20 σε κλίνες ΜΕΘ. Όσον αφορά τις απώλειες, από τους συνολικά 26.303 θανάτους συμπολιτών μας, μόλις το 2,7% καταγράφεται στην Κρήτη, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των άνω των 60 ετών κατοίκων του νησιού.
Μικρή αντίστοιχη υποχώρηση των «σκληρών» δεικτών παρατηρείται και στην υπόλοιπη χώρα, επιβεβαιώνοντας την «σαφή αποσύζευξη μεταξύ των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας στις 17 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, σταθεροποίηση παρατηρείται στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, όπως προκύπτει από πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, με τον αριθμό τους να μην υπερβαίνει τους 2.200 το τελευταίο τετραήμερο. Ο μέσος όρος του εισαγωγών του επταημέρου είναι 275 ασθενείς. Μικρή υποχώρηση παρουσιάζουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, με τον αριθμό τους σταθερά να υπερβαίνει ελάχιστα τους 300 το τελευταίο τετραήμερο.
Κορωνοϊός – ΗΠΑ: «Εποχικός ιός» θα γίνει η Covid-19, εκτιμά η διευθύντρια των CDC
Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας – Χάπια ιωδίου: «Εντελώς περιττή η χρήση τους στην Ελλάδα»