Τα τελευταία χρόνια οι νεοπλασίες στις γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αισθάνονται φόβο, θλίψη, αβεβαιότητα για το μέλλον και μοναξιά. Ωστόσο, τα προγράμματα στήριξης που υλοποιούνται από μη κυβερνητικούς και επιστημονικούς φορείς έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών που νοσούν ή έχουν νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνου.
Με αφορμή την έναρξη του 5ο κύκλου εκστρατείας του προγράμματος «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» που υλοποιείται με τη συμβολή της Novartis Hellas, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και των Συλλόγων «Άλμα Ζωής», ο Εμμανουήλ Σαλούστρος*, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά στο ygeiamou.gr για τις θεραπευτικές επιλογές και την πολύτιμη συμβολή των Ογκολόγων στη διαχείριση της ασθένειας.
Η συχνότητα των νεοπλασιών στις γυναίκες όλων των ηλικιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πού αποδίδεται αυτή η αύξηση;
Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν μια μικρή αύξηση της συχνότητας των νεοπλασιών στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή αντανακλά στους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αλλά και στην αύξηση της διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων. Είναι σημαντικό να τονιστεί όμως ότι παρά την αύξηση στη συχνότητα των γυναικών που κάθε χρόνο θα διαγνωστούν με μία μορφή καρκίνου, οι θάνατοι από την ασθένεια αυτή μειώνονται κατά 1,7% ετησίως, χάρη στη βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων και στην έγκαιρη διάγνωση.
Ποιοι καρκίνοι είναι συχνότεροι στις γυναίκες;
Οι τρεις συχνότεροι κατά σειρά καρκίνοι που πλήττουν τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Οι παραπάνω μορφές καρκίνου δεν θα πρέπει να τρομοκρατούν κάποια γυναίκα, καθώς όλες έχουν ποσοστό ίασης σε περίπτωση που διαγνωστούν έγκαιρα.
Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι στις ημέρες μας πολλές. Ωστόσο, εξακολουθούμε να χάνουμε γυναίκες ασθενείς. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δύσκολο να συνοψίσει κανείς την απάντηση στην ερώτηση σε λίγες γραμμές. Θα το απέδιδα στη μεγάλη ετερογένεια του καρκίνου μεταξύ των ασθενών, αλλά και του όγκου ή των όγκων που εμφανίζει κάθε ασθενής. Επιπλέον, καίριο ρόλο διαδραματίζει η επιθετική βιολογική συμπεριφορά κάποιων καρκίνων από τη δημιουργία τους καθώς και το γεγονός ότι τα αμβληχρά συμπτώματα κάποιων καρκίνων δεν επιτρέπουν τη διάγνωση σε αρχικό στάδιο.
Η ιατρική κοινότητα έχει αγαστή συνεργασία με συλλόγους ασθενών, όπως το «Άλμα Ζωής». Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι τα προγράμματα, όπως το «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!», μπορούν να προσφέρουν στις ογκολογικές ασθένειες, τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, όπως η περίοδος της πανδημίας κορωνοϊού που διανύουμε;
Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» περιλαμβάνει δράσεις που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση από συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από τη θεραπεία και να επιμένουν μετά το πέρας της. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα συμπτώματα που θα μπορούσα να σας αναφέρω είναι η συναισθηματική επιβάρυνση (κατάθλιψη), το άγχος και το αίσθημα κακουχίας. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως μαθήματα μακιγιάζ και συμβουλές διατροφής, οι οποίες ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών και τον υγιεινό τρόπο ζωής τους. Τέλος, η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» αποτελεί την απόδειξη της επιτυχίας του. Για το λόγο αυτό ελπίζουμε στη συνέχισή του ανεξαρτήτως της πανδημίας.
Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό όλες οι γυναίκες να μην φοβούνται να επισκεφθούν το γιατρό τους και να μην αμελούν τον τακτικό τους έλεγχο. Όλοι οι Ογκολόγοι γιατροί είναι στο πλευρό κάθε γυναίκας που νοσεί για να την στηρίξουν και να της δώσουν θάρρος να συνεχίσει τον αγώνα της. Η έγκαιρη πρόληψη μπορεί συχνά να σώσει ζωές.
*Ο κ. Εμμανουήλ Σαλούστρος, είναι Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)