Την εφαρμογή πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις που θα διενεργούν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ζητεί το Συντονιστικό Όργανο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να εξορθολογιστεί η αυξημένη ζήτηση σε εξετάσεις και κυρίως η δαπάνη που αυτή επιφέρει, μια δαπάνη στην οποία καλούνται να συμμετέχουν τα διαγνωστικά κέντρα μέσω της καταβολής του claw back (υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της κλειστής προϋπολογισθείσας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ).
Το Συντονιστικό Όργανο, που εκπροσωπεί πέντε φορείς του συγκεκριμένου πεδίου της ιδιωτικής ΠΦΥ, θέτει με αφορμή την κοινοποίηση στους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ του μηνιαίου claw back για τον Σεπτέμβριο, το ζήτημα του πλαφόν στις εξετάσεις που θα αποζημιώνονται οι πάροχοι ώστε να μην μετακυλίεται σε αυτούς η υπέρβαση μέσω του claw back. Επικαλείται μάλιστα την πεπατημένη που έχει ακολουθηθεί στο πεδίο των ιατρικών επισκέψεων όπου εφαρμόζεται ήδη πλαφόν στον αριθμό τους.
Ζητεί επίσης τη δημιουργία κωδικού αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων και στον οποίο δεν θα εφαρμόζεται claw back. «Ο εν λόγω προϋπολογισμός να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ και να μην αφαιρεί χρήματα από τον ήδη ανεπαρκή προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ» τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργάνου.
Τέλος, θέτει το μείζον ζήτημα της διαχείρισης στο οικονομικό σκέλος των Covid και long covid ασθενών, ζητώντας “να δημιουργηθεί κωδικός αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων που αφορούν τα περιστατικά COVID κ POST COVID, στον οποίο να μην εφαρμόζεται claw back, να προκύπτει από extra επιχορήγηση και να μην αφαιρεί ποσό από τον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων”.
Χαιρετίζει ακόμη την απόφαση της κυβέρνησης για την έκτακτη ενίσχυση του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς δόθηκαν 20.500.000 ευρώ για το 2020 και άλλα 61.970.000 ευρώ για το 2021, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τα χρήματα που προστέθηκαν στον κωδικό της Π.Φ.Υ. δεν επαρκούν λόγω της αυξημένης ζήτησης εξετάσεων ενόψει κορωνοϊού η οποία επιβαρύνει έναν ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό, αλλά και λόγω της παράλληλης κατάρρευσης των δημόσιων δομών, όπου πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους ούτε για απλές διαγνωστικές εξετάσεις».