Το σχέδιο θωράκισης της κοινωνίας από το τέταρτο επιδημικό κύμα κορωνοϊού παρουσιάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας, που συνδυαστικά με την εν εξελίξει εμβολιαστική εκστρατεία και τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, ελπίζεται ότι θα αποτρέψει την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων όπως συνέβη το περσινό φθινόπωρο. Η επιδημία ωστόσο «φουντώνει» με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Το υπουργείο Υγείας αξιοποιώντας τις εισηγήσεις που έχει κάνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό, αναμένεται δια στόματος του κ. Βασίλη Κικίλια να ανακοινώσει δέσμη μέτρων που θα αφορούν από την 1η Σεπτεμβρίου τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Μεταξύ των μέτρων που θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύουν το φετινό φθινόπωρο είναι:
– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) πολίτες, ενώ στους ανοικτούς η χρήση μάσκας θα καθορίζεται από τον «συνωστισμό»
– Υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, 2 τεστ/εβδομάδα θα κληθούν να κάνουν όσοι απασχολούνται στην εστίαση και την εκπαίδευση καθώς και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ζωής,
– Σε θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες η είσοδος θα επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους μόνον με την προσκόμιση πρόσφατου rapid test με αρνητικό διαγνωστικό αποτέλεσμα,
– Σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, η είσοδος ομοίως θα επιτρέπεται με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού ή με αρνητικό διαγνωστικό τεστ,
– Στους χώρους άθλησης (ανοικτούς και κλειστούς) καθώς και στα γήπεδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο, με κατά περίπτωση χρήση μάσκας, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση και πάλι μόνο βάσει του αποτελέσματος του διαγνωστικού τους τεστ.
Εμβολιαστική θωράκιση 80.000 ευπαθών πολιτών με τρίτη δόση
Παράλληλα, έτοιμος είναι όλος ο μηχανισμός για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε περίπου 80.000 συμπολίτες μας που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό λόγω σοβαρών υποκείμενων παθήσεων.
Η Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού έχει εξασφαλισμένη επάρκεια δόσεων εμβολίων και έτσι έχει άμεσα τη δυνατότητα να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τις ενισχυτικές δόσεις.
Όπως ανέφερε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα τα οποία πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού».
Ο εμβολιασμός των πολιτών με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech ή Moderna) θα μπορεί να γίνει στις κλινικές ή τα νοσοκομεία όπου παρακολουθούνται για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τα οποία πάσχουν.
Πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού για την γ’ δόση έχουν ασθενείς που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες:
– Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
– Όσοι είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.
– Άτομα με όλες τις μορφές καρκίνου υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου αγωγή), αιματολογικές νεοπλασίες κατά την τελευταία πενταετία.
– Ατομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου «η χορήγηση της τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τον βασικό εμβολιασμό και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ενώ ένας άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση των αντισωμάτων που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου».
Ολοκλήρωση εμβολιασμού για μέγιστη προστασία
Η Ελλάδα κατέχει μεν ικανοποιητική θέση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -ιδίου πληθυσμιακού μεγέθους- σε ότι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη καθώς έως και χθες είχαν εμβολιαστεί πλήρως 5.635.437 συμπολίτες μας (62,7% του ενήλικου πληθυσμού, μακριά ακόμα από το επιθυμητό 75-80% για ένα στέρεο τείχος ανοσίας). Ωστόσο, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και της προστασίας από σοβαρή νόσο των ευάλωτων ατόμων αλλά και των ανεμβολίαστων ατόμων».
Και υπενθύμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού σχήματος λέγοντας ότι, «ο εμβολιασμός με δυο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων».
Με τη σειρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού πράγμα που σημαίνει ότι «κάποιος μπορεί να κλείσει το ραντεβού του για εμβολιασμό σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας αυθημερόν».
Η επιδημία πιέζει το ΕΣΥ
Τη στιγμή που κάποιοι ακόμα διστάζουν να εμπιστευθούν την Επιστήμη και να απολαύσουν το «δώρο» της, το εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 το Σύστημα Υγείας πιέζεται κάθε ημέρα και περισσότερο, αφού αυξήθηκαν μόλις σε μια εβδομάδα κατά 35% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, κατά 31% οι διασωληνωμένοι και κατά 18% οι απλές νοσηλείες.
Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 2.628 νέα κρούσματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 314 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας. Οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας στις ΜΕΘ είναι πλέον 315, ενώ σε απλές κλίνες COVID-19 νοσηλεύονται 1.833 ασθενείς.
Στις «εστίες» του τέταρτου επιδημικού κύματος, την Αττική, την Κρήτη και τα δημοφιλή τουριστικά νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του του protothema.gr και το ygeiamou,gr τη Δευτέρα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) 148 ασθενείς και 893 σε απλές κλίνες, ενώ στην Κρήτη (7η ΥΠΕ) 166 σε απλές κλίνες και 30 διασωληνωμένοι.
Μια εβδομάδα νωρίτερα, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου οπότε και είχαν εντοπιστεί 2.218 νέα κρούσματα, είχαν πραγματοποιηθεί 232 νέες εισαγωγές πανελλαδικά, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονταν 240 ασθενείς και 1.551 σε απλές κλίνες. Στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ βρίσκονταν διασωληνωμένοι 125 ασθενείς και 723 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες, ενώ στην 7η ΥΠΕ 26 διασωληνωμένοι και 150 σε απλές κλίνες.