Στο «μετασχηματισμό» του λίπους από «κακό» σε «καλό» φέρεται ότι μπορεί να συμβάλει η βιταμίνη Α σε ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας που θα μπορούσαν ενδεχομένως μελλοντικά να αποτελέσουν τη βάση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την παχυσαρκία.
Με επικεφαλής τον Δρ Florian Kiefer από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, η μελέτη -που έρχεται στη δημοσιότητα μέσω του Molecular Metabolism– κατέδειξε ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στους ανθρώπους και τα ποντίκια.
Το γεγονός αυτό συνδράμει στη μετατροπή του «κακού» λευκού λιπώδους ιστού σε «καλό» καφέ λιπώδη ιστό που διεγείρει την καύση του λίπους και την παραγωγή θερμότητας. Αυτός ο «μετασχηματισμός» λίπους συνήθως συνοδεύεται από ενισχυμένη κατανάλωση ενέργειας και και ως εκ τούτου θεωρείται μία υποσχόμενη προσέγγιση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέτρια εφαρμογή κρύου αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα συνδεδεμένη με έναν πρωτεϊνικό φορέα, τη συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης. Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και η έκθεση στο κρύο φέρεται να διεγείρει την ανακατανομή της προς τον λιπώδη ιστό.
Στο πλαίσιο της έρευνας η πυροδοτούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α οδήγησε στη μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, και σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους.
Όταν ο Δρ Florian Kiefer και η ομάδα του μπλόκαραν τον χημικό μεταφορέα της βιταμίνης Α, την συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης, σε πειραματόζωα μέσω γενετικού χειρισμού, τόσο η προκαλούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α, όσο και η μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, αμβλύνθηκαν.
«Ως αποτέλεσμα, η οξείδωση του λίπους και η θερμογένεση διαταράχθηκαν και τα ποντίκια δεν μπορούσαν πλέον να προστατευθούν από το κρύο» εξηγεί ο Kiefer και προσθέτει πως αντίθετα, η προσθήκη βιταμίνης Α στα ανθρώπινα λευκά λιπώδη κύτταρα οδήγησε στην έκφραση των χαρακτηριστικών των καφέ λιπωδών κυττάρων, με αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα και κατανάλωση ενέργειας.
«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει το συνολικό ενεργειακό μεταβολισμό» επισημαίνει ο Δρ Kiefer.
Ο ίδιος αποσαφηνίζει, σε κάθε περίπτωση, πως δεν συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εφόσον δεν έχει υπάρξει σχετική ιατρική ανάγκη και καθοδήγηση, σημειώνοντας πως «είναι καίριας σημασίας η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα σωστά κύτταρα τη σωστή στιγμή».
Διαβάστε επίσης
Πέντε νόσοι που βελτιώνονται θεαματικά με απώλεια βάρους μόλις κατά 13%
Τι ώρα να τρώμε μεσημεριανό για σίγουρη απώλεια βάρους
Η διατροφή που κάνει θαύματα στο βάρος και τη ρύθμιση της γλυκόζης