Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν ένα μυστηριώδες υγρό σε έναν αρχαίο χάλκινο δοχείο, επαληθεύοντας την ύπαρξη ενός φίλτρου που χαρίζει την αθανασία, όπως ανέφερε ένας κινέζικος θρύλος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το περίεργο κιτρινωπού χρώματος υγρού ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην επαρχία Χεναν της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2018 και είναι το «ελιξήριο της αθανασίας» που επί αιώνες οι Κινέζοι πίστευαν ότι όποιος το πιει δεν πεθαίνει.
«Είναι η πρώτη φορά που το μυθικό φάρμακο της αθανασίας ανακαλύπτεται στην Κίνα. Το υγρό είναι μεγάλης αξίας για την μελέτη της κινεζικής φιλοσοφίας για την επίτευξη της αθανασίας και την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Shi Jiazhen, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαιολογίας στο πρακτορείο Xinhua.
Το χάλκινο δοχείο ανακαλύφθηκε σε έναν τεράστιο τάφος 210 τετραγωνικών μέτρων, που χρονολογείται στην εποχή της δυναστείας των Δυτικών Χαν (202 π.Χ. έως 8 μ.Χ.) στην πόλη Λουογιανγκ. Βρέθηκε ανάμεσα σε μια ανάσυρση αντικειμένων που περιλάμβανε μια σειρά από αρχαία αντικείμενα, όπως ζωγραφισμένα πήλινα αγγεία και έναν λαμπτήρα σε σχήμα χήνας – για να μην αναφέρουμε τα διατηρημένα υπολείμματα του «ενοίκου» του τάφου.
Αλλά το μυστηριώδες υγρό -που περιείχε το χάλκινο δοχείο για 2.000 χρόνια- τράβηξε αμέσως την προσοχή των αρχαιολόγων χάρη στο άρωμα του που μοιάζει με αυτό του κρασιού.
«Το δοχείο περιείχε 3,5 λίτρα υγρού στο χρώμα του διαυγούς κίτρινου και μύριζε σαν κρασί», εξηγεί ο Shi.
Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ανάλυση του μυστηριώδους υγρού στο εργαστήριο για να προσδιοριστεί ακριβώς για ποιο είδος αρχαίου οινοπνεύματος πρόκειται, ενώ υπενθυμίζουν ότι αλκοόλ από ρύζι και σπόρους σόργου έχει ανακαλυφθεί και παλαιότερα σε παρόμοιες ανασκαφές.
Αλλά αποκλείουν να είναι κρασί με βάση το ρύζι καθώς το υγρό είναι ένα μείγμα νιτρικού καλίου και αλενίτη.
Το νιτρικό κάλιο έχει χρησιμοποιηθεί διαχρονικά σχεδόν στα πάντα, από την παρασκευή πυροτεχνημάτων μέχρι σε φυτοφάρμακα και ως πηκτίνη σε τρόφιμα, «αλλά ο συνδυασμός του στην προκειμένη περίπτωση με τον αλενίτη είναι το χαρακτηριστικό των συνδυασμών που του δίνει την ιδιότητα του “ελιξίριου της ζωής” στα αρχαία κείμενα του Ταοϊσμού», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα ελιξίρια που υποτίθεται ότι προσδίδουν αθανασία ή υπερφυσική μακροζωία ήταν ένα χαρακτηριστικό πολλών πολιτισμών και, στην περίπτωση της αρχαίας Κίνας, αποτελούνται από όλα τα είδη ασυνήθιστων συστατικών που δεν θα καταναλώναμε υπό κανονικές συνθήκες, όπως ο χρυσός, ο νεφρίτης, ο υδράργυρος, και πολλά άλλα άθικτα ή δηλητηριώδη ορυκτά.
Μάλιστα ο μεγάλος κίνδυνος που σχετίζεται με την κατανάλωση αυτών των μαγικών φίλτρων ήταν τόσο περιβόητος διαχρονικά, που ένας ολόκληρος ερευνητικός κλάδος στην Κίνα είναι αφιερωμένος στην ιστορία της δηλητηρίασης από αλχημικά ελιξίρια και ανάλογα με το επίπεδο έκθεσης, η κατάποση νιτρικού καλίου μπορεί να είναι θανατηφόρα.
«Δοθέντων όλων των παραπάνω, δεν ξέρουμε αν αυτό το αρχαίο ελιξίριο της δυναστείας των Δυτικών Χαν είχε ποτέ καταναλωθεί- ή απλώς τοποθετήθηκε στον τάφο ως ταφικό αντικείμενο για να τιμήσει τον νεκρό», σημειώνουν οι ερευνητές.