Βασικούς δείκτες που θα μπορούσαν να «ταυτοποιήσουν» ασθενείς που θα εκδηλώσουν σοβαρής μορφής νόσο COVID-19 εντόπισαν Νοτιοκορεάτες επιστήμονες, ευελπιστώντας ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν τους γιατρούς στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας την κατάλληλη στιγμή πιθανώς σώζοντας ζωές.

Η μελέτη ειδικών του Κορεατικού Προηγμένου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) δημοσιεύεται στο Frontiers in Immunology.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου αντιδρά διαφορετικά στον ιό SARS-CoV-2, με τη λοίμωξη να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Για την κατανόηση των διαφορών στην ανοσολογική απόκριση, ο καθηγητής Heung Kyu Lee και ο υποψήφιος διδάκτορας Heuang Hyun Park από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικής Επιστήμης και Μηχανικής στο KAIST ανέλυσαν δεδομένα αλληλουχίας ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) που εξήχθησαν από κύτταρα των αεραγωγών υγιούς ομάδας ελέγχου, καθώς από ασθενείς με ήπια ή σοβαρή COVID-19 (τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα σε ανοιχτή βάση δεδομένων Κινέζων ερευνητών).

«Η ανάλυσή μας εντόπισε μία σχέση μεταξύ των ανοσοκυττάρων που ονομάζονται ουδετερόφιλα και ειδικών κυτταρικών υποδοχέων που συνδέονται με τη στεροειδή ορμόνη γλυκοκορτικοειδές» ανέφερε ο καθηγητής Lee εξηγώντας ότι αυτό το εύρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για την πρόβλεψη της σοβαρότητας της νόσου σε ασθενείς και κατ’ επέκταση για την επιλογή στοχευμένης θεραπείας την κατάλληλη στιγμή.

Η σοβαρή νόσος COVID-19 συσχετίζεται με υπερβολική ανοσοαπόκριση και το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), μορφή ανεπάρκειας των πνευμόνων που αντιστοιχεί στο 70% των θανάτων από τη νόσο.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι στην υπερβολική αυτή φλεγμονή ενέχεται αυξημένη πρόσληψη ουδετερόφιλων στους αεραγωγούς, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της συγκεκριμένης αντίδρασης παραμένει ασαφής.

Κατά τη νοτιοκορεατική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι μία ομάδα ανοσοκυττάρων, τα μυελοειδή κύτταρα, παρήγαγε αυξημένες ποσότητες χημικών ουσιών επιστράτευσης ουδετεροφίλων σε ασθενείς με σοβαρή νόσο, περιλαμβανομένων της κυτοκίνης που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) και της χημειοκίνης CXCL8.

Περαιτέρω ανάλυση αλληλουχίας RNA των ουδετερόφιλων σε ασθενείς με  σοβαρή νόσο COVID-19 κατέδειξε πως ήταν λιγότερο ικανοί να επιστρατεύσουν τα απαραίτητα Τ-κύτταρα για την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού. Ταυτόχρονα, τα ουδετερόφιλα παρήγαγαν υπερβολικά εξωκυτταρικά μόρια, τα οποία κανονικά παγιδεύουν τα παθογόνα, ωστόσο σε μεγάλο αριθμό καταστρέφουν τους αεραγωγούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα κύτταρα των αεραγωγών σε ασθενείς με σοβαρή νόσο δεν εξέφραζαν αρκετούς υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών, γεγονός το οποίο συσχετίστηκε με αυξημένη έκφραση της χημειοκίνης CXCL8 και πρόσληψης ουδετερόφιλων.

Τα γλυκοκορτικοειδή, όπως το γνωστό φάρμακο δεξαμεθαζόνη, πρόκειται για αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19.

Ωστόσο, η χρήση τους σε αρχική ή ήπια μορφή της λοίμωξης θα μπορούσε να καταστείλει την απαραίτητη για την καταπολέμηση του ιού ανοσολογική αντίδραση. Εάν έχει ήδη υπάρξει βλάβη στους αεραγωγούς σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τότε η αντιμετώπιση με γλυκοκορτικοειδή θα ήταν αναποτελεσματική, κατά τους υπογράφοντες τη μελέτη.

Το να γνωρίζουμε ποιος πρέπει να λάβει αυτή τη θεραπεία και πότε είναι πραγματικά σημαντικό: Οι ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν μειωμένη έκφραση υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών, αυξημένη έκφραση CXCL8 και υπερβολική πρόσληψη ουδετεροφίλων στους αεραγωγούς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα γλυκοκορτικοειδή για την πρόληψη βλάβης των αεραγωγών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, απαιτείται σαφώς περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ των γλυκοκορτικοειδών και της ουδετεροφιλικής φλεγμονής στο επίπεδο της πρωτεΐνης. «Η μελέτη μας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για πιο ακριβείς και αξιόπιστες θεραπείες COVID-19» συνοψίζει ο καθηγητής Lee.

 

Διαβάστε επίσης

Έρευνα – Κορωνοϊός: Πότε υπάρχει γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσο COVID-19

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι και κινδυνεύουν περισσότερο

Κορωνοϊός: Τι μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο