Η Αρχιτεκτονική μεταμορφώνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τις δομές υγείας, με νοσοκομεία και κλινικές που περισσότερο θυμίζουν μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα παρά χώρους όπου φιλοξενούνται ασθενείς.
Κτίρια για τον άνθρωπο, τα οποία χαίρεσαι να βλέπεις και υπό το πρίσμα αυτό μπορεί να έχουν και θεραπευτική δράση σε εκείνους που φιλοξενούν. Που απεκδύονται το στίγμα της αρρώστιας, που δεν θυμίζουν νοσοκομείο, ούτε στις γραμμές ούτε στα χρώματα.
Στην Ιταλία το Casa Verde (πράσινο σπίτι) στην περιοχή της Τοσκάνης είναι μια μοντέρνα κλινική για έφηβες και νέες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.
Πρόκειται για μια επένδυση 5 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε η τοπική επισκοπή, δίνοντας νέα ζωή σε ένα παλιό ορφανοτροφείο. Το έργο που υπογράφουν η ιταλική σύμπραξη αρχιτεκτόνων LDA.iMdA ενσωματώνεται πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και στο παρακείμενο δάσος, ενώ στο εσωτερικό οι χώροι διαχωρίζονται ανάλογα με τη βαρύτητα της ψυχικής νόσου, χάρη σε μια έξυπνη χρωματική κωδικοποίηση.
Στην Παμπλόνα της Ισπανίας ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα αναγεννήθηκε και επεκτάθηκε για να γίνει και αυτό ένα σύγχρονο κέντρο ψυχικής υγείας.
Το Växjö είναι μια μικρή πόλη στην Κεντρική Σουηδία. Ο νέος οίκος ευγηρίας που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Kjellander Sjöberg μοιάζει εξωτερικά με πλεκτό ύφασμα, ενώ εσωτερικά άπλετο φως και ευρύχωροι χώροι κάνουν τη ζωή των ηλικιωμένων πιο άνετη. Αντίστοιχα έργα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη και σε κλινικές κάθε είδους.
Αναζητώντας κάποια παραδείγματα επί ελληνικού εδάφους είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το νέο κτίριο του Νοσοκομείου Κομοτηνής (200 κλινών), καθώς και το νέο Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης (250 κλινών), στο οποίο θα υπάρχει και Παιδοογκολογικό Τμήμα, θα φέρουν την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.