Η παρουσίαση της «Έκθεσης για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. Ευρώπης)» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα.
Η έκθεση του ΠΟΥ που παρουσιάστηκε υπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό: την χαρτογράφηση του υγειονομικού προφίλ των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη αναδεικνύοντας την ευαλωτότητα τους . Συνδράμει έτσι σε μία ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη συζήτηση για μια αποτελεσματικότερη πολιτική υγείας και ένταξης.
Στην εκδήλωση μετείχε ο Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας, ο Δημήτριος Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Ιωάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, η Marianna Trias, Επικεφαλής Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, ο Santino Severoni, συντονιστής του προγράμματος για τη μετανάστευση και την υγεία, Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, ο Ανδρέας Γκουγκουλής, Διευθυντής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πληθώρας διεθνών και ελληνικών φορέων που ενεργοποιούνται στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η UNICEF, εκπρόσωποι ξένων κρατών, εκπρόσωποι Υπουργείων όπως το Υπουργείο Παιδείας και Γενικών Γραμματειών όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων όπως το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών όπως οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Όπως επισημάνθηκε από τον Καθηγητή κ. Πικουλή, με αφορμή την εκδήλωση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο η σύμπραξη των εκπροσώπων της πολιτείας, των αντιπροσωπειών ξένων κρατών, των διεθνών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αποδεικνύουν στην πράξη την ανάγκη διεπιστημονικής και επαγγελματικής προσέγγισης και διαχείρισης των θεμάτων δημόσιας υγείας.
Το Πανεπιστήμιο πρέπει να συνδέεται με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία μέσα από δράσεις που αξιοποιούν το επιστημονικό προσωπικό και τις υποδομές του αλλά και μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα που προσανατολίζονται στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας.
Και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο σύνολο του μέσα από τα επιμέρους τμήματα του, το έχει δείξει στην πράξη καθώς έχει ενεργοποιηθεί σε όλες τις επείγουσες κρίσεις και καταστροφές των τελευταίων ετών.