Ένα μεγάλο κενό στο πεδίο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των έφηβων και νέων ογκολογικών ασθενών φιλοδοξεί να καλύψει η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Έφηβων και Νέων στη Νεοπλασματική Ασθένεια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ).

«Η νεοπλασματική ασθένεια (λευχαιμίες, λεμφώματα και σαρκώματα) στην εφηβεία και στην έναρξη της ενήλικης περιόδου της ζωής του ανθρώπου συναντά την ένταση και την περιπλοκότητα ψυχοκοινωνικών αλλαγών, πρωτόγνωρων για τον ίδιο τον έφηβο/νέο ενήλικα και την οικογένειά του. Αυτό επιφέρει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες σε θεραπευτικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο για όλους του εμπλεκόμενους και οι επιπτώσεις τους είναι σοβαρές και σ’ αυτούς που επιβιώνουν. Ωστόσο, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη αυτής της ευπαθούς ομάδας στα ελληνικά νοσοκομεία είναι αποσπασματική, με απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών και δυσκολίες διασύνδεσης» επισημαίνει η ΕΑΕ με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η οργάνωση και συστηματοποίηση υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εφήβων/νέων ασθενών και νέων επιβιωσάντων από νεοπλασματική ασθένεια καθώς και η βελτίωση διασύνδεσης των εμπλεκόμενων φορέων(νοσοκομεία, ΜΚΟ).

Σε ποιους απευθύνεται

Οι ομάδες στόχου των δράσεων είναι οι εξής:

(α) έφηβοι και νέοι ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασματική ασθένεια (12-24 ετών),

(β) νέοι ενήλικες που επιβίωσαν της ασθενείας τους που εμφανίστηκε κατά την εφηβική ηλικία (18-34 ετών),

(γ) γονείς και αδέλφια των εφήβων-νέων ασθενών,

(δ) έφηβοι και νέοι ενήλικες που βιώνουν την εμπειρία της ασθένειας μέλους της οικογένειάς τους,

(ε) ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ογκολογικών κλινικών

(στ) επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται η θέλουν να εργαστούν στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους στο χώρο της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας στην Ελλάδα με την εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων κλινικής υποστήριξης ασθενών και των οικογενειών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην εφηβική ηλικία αλλά και τους επιβιώσαντες ασθενείς (εφήβους και ενήλικες) και τη λειτουργία εργαστηρίων δημιουργίας (θέατρο, φωτογραφία, μουσική). Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, στα γραφεία του Κέντρου (Τσόχα 18-20, Αμπελόκηποι, τηλ 210 3826600, www.cancerhellas.org