Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι μια πολύ «βιαστική» άρση των μέτρων περιορισμού στη χώρα θα ήταν «ασυγχώρητη», υπεραμυνόμενος ενώπιον του κοινοβουλίου της ανάγκης να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Το να αγνοήσουμε τον κίνδυνο της επιδημίας και να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βιαστικό τρόπο θα ήταν ένα απόλυτο, συνολικό και ασυγχώρητο λάθος», είπε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στους βουλευτές που αναμένεται να ψηφίσουν αργότερα σήμερα για την παράταση ή όχι κατά δύο εβδομάδες του καθεστώτος αυτού που περιορίζει αυστηρά τις μετακινήσεις, παρά την εναντίωση των συντηρητικών και της ακροδεξιάς.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές και λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, επέτρεψε στην κυβέρνηση να επιβάλει στις 14 Μαρτίου πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού τα οποία άρχισε να χαλαρώνει από τα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και που επιβεβαιώνει την καθαρή επιβράδυνση της επιδημίας, η Ισπανία κατέγραψε 244 θανάτους από τον κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες αφού τις προηγούμενες τρεις ημέρες ο αριθμός των νέων θανάτων είχε πέσει κάτω από 200.
Συνολικά, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στους 25.857 ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 220.000 σε μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία χώρες.
«Προχωράμε πολύ καλά» αλλά «θα ήταν αληθινά θλιβερό λόγω μιας επιθυμίας να βγούμε πιο γρήγορα απ΄ότι συνιστάται, να χάσουμε ό,τι έχουμε κερδίσει», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Κέντρου εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, δρ Φερνάντο Σιμόν.
Αφού επέτρεψε τους περιπάτους των παιδιών στα τέλη Απριλίου και στη συνέχεια την έξοδο των ενηλίκων κυρίως για άθληση το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση έχει προβλέψει την έναρξη από την επόμενη Δευτέρα μιας νέας φάσης του σχεδίου άρσης των μέτρων περιορισμού που αναμένεται να ξεδιπλωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
«Οι περιορισμοί θα είναι όλο και λιγότερο αυστηροί, όμως θα υπάρχουν ακόμη περιορισμοί και αυτοί οι περιορισμοί απαιτούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να εφαρμοστούν, είπε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διαθέτει την πλειονότητα των ψήφων με την υποστήριξη των φιλελεύθερων Ciudadanos και των Βάσκων εθνικιστών.
Η διαχείρισή του της κρίσης επικρίνεται σφόδρα από το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της δεξιάς αντιπολίτευσης, καθώς και από την ακροδεξιά και τους Καταλανούς αυτονομιστές που θεωρούν πως η κυβέρνηση κάνει υπερβολική χρήση αυτού του καθεστώτος εξαίρεσης.