Στη συγκέντρωση του ποσού των 7,4 δισ. ευρώ (8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) για την ανάπτυξη και την καθολική χρήση εμβολίων καθώς και διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων κατά του κορωνοϊού, κατέληξε ο πρωτότυπος διαδικτυακός μαραθώνιος που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή των περισσότερων κρατών του κόσμου, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας. Από το σύνολο των χρημάτων τα 4 δισ. ευρώ τα έδωσαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Thank you for supporting the Coronavirus Global Response #UnitedAgainstCoronavirus #StrongerTogether pic.twitter.com/kO7bvYSx5j
— Ursula von der Leyen #UnitedAgainstCoronavirus (@vonderleyen) May 4, 2020
Ο μαραθώνιος για τη συγκέντρωση των χρημάτων έχει συγκεντρώσει προς το παρόν περίπου 7,4 δισ. ευρώ και οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που έλαβαν το λόγο στην τηλεδίασκεψη δήλωσαν το συνολικό ποσό που προσφέρει η χώρα τους, ενώ δωρητές σε αυτήν τη σχεδόν παγκόσμια προσπάθεια έγιναν ακόμα και φυσικά πρόσωπα και φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το «Ίδρυμα Μπίλ και Μελίντα Γκέιτς» που έδωσε 100 εκατ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε με το ποσόν του 1 δισ. ευρώ ενώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ιταλία συνεισφέρει 140 εκατ. ευρώ, η Γαλλία 500 εκατ., η Γερμανία 525 εκατ., η Ισπανία 125 εκατ. και η Ολλανδία 192 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλει στην ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων για τη λήξη της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
Discovering a vaccine for Covid-19 is one of the main challenges we face. Yet this is not enough. It should be available and affordable to the entire global population – it should be declared a global public good. Greece pledges €3 million to our common effort. #GlobalResponse pic.twitter.com/UoQqGH3T2r
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 4, 2020
Από τον υπόλοιπο πλανήτη, η Σαουδική Αραβία προσέφερε 456 εκατ. ευρώ, ο Καναδάς 780 εκατ., το Ηνωμένο Βασίλειο 440 εκατ. και η Κίνα 45 εκατ. ευρώ. Η Αυστραλία 256 εκατ. και η Ιαπωνία 762 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία δεν συμμετείχαν στον μαραθώνιο.
Τα 7,4 δισ. που συγκεντρώθηκαν είναι απλώς η αρχή καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα χρειαστούν άνω των 40 δισ. ευρώ για την παρασκευή του εμβολίου και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την παρασκευή εμβολίου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον 70 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου, με τρεις εξ αυτών να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Στη Βρετανία η επιδημία του κορωνοϊού δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της λέει η ECDC
To Χάρβαρντ προτείνει… φάρμακα αντιγήρανσης για θεραπεία σε ηλικιωμένους με κορωνοϊό
Κορωνοϊός: 50χρονος έχασε τη μάχη στη Λάρισα – Στους 146 οι νεκροί