Τι κοινό έχουν η επιδημία εποχικής γρίπης που βρίσκεται τώρα στη φάση κορύφωσής της με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι του περασμένου Ιουλίου, εκτός από το βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές; Σύμφωνα με την οπτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, «θολώνουν» την εικόνα του αποτελεσματικού κράτους, στη διακυβέρνηση του οποίου συμμετέχει. Κι επιπλέον, πρόκειται για γεγονότα που έρχονται στο προσκήνιο και (απο)καλύπτονται από «δημοσιογράφους της πεντάρας», σύμφωνα πάντα με την άποψη του κ. Πολάκη.

«Ζούμε μια έξαρση της επιδημικής γρίπης. Η πλειοψηφία των στελεχών είναι Η1Ν1. Δεν είναι η ήπια περυσινή χρονιά, είναι λίγο πιο ισχυρό το στέλεχος αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή, μην τρελαθούμε τώρα», δήλωσε ο κ. Πολάκης, στη διάρκεια προχθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης στο kontra, όταν ρωτήθηκε για το κύμα της γρίπης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, και για τους τουλάχιστον 38 νεκρούς, που είχαν καταγραφεί μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου.

Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και γιατρού, με αφορμή την εποχική γρίπη, παρέπεμψαν αμέσως στο τραγικό συμβάν του περασμένου καλοκαιριού όπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μέσα σε λίγη ώρα στο Μάτι κι ενώ ο κρατικός μηχανισμός έδινε ρεσιτάλ παραλείψεων και λαθών. Τότε ο κ. Πολάκης είχε πει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ πως οι νεκροί θόλωσαν την εικόνα του αποτελεσματικού κράτους. Κι αργότερα, είχε σπεύσει να αναρτήσει δημοσιεύσεις για τους εκατοντάδες νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνοντας μάλιστα και θετική αποτίμηση από τη σύγκριση των θυμάτων στη χώρα μας με τον αριθμό των θυμάτων στις ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αφήνει συχνά πυκνά το προκλητικό, κυνικό αποτύπωμά του με αναρτήσεις του στα social media, παραβλέποντας συνήθως προβλήματα, δυσλειτουργίες, ελλείψεις στο ΕΣΥ ή αποδίδοντας τα όταν τα «βλέπει» στους «βρώμικους» προκατόχους του. Οι «άλλοι» είναι πανταχού παρόντες στις αναρτήσεις του και υπαίτιοι για ό,τι στρεβλό συμβαίνει στο ΕΣΥ, είτε πρόκειται για πρώην επικεφαλής, αξιωματούχους, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους. Ο ίδιος είναι πάντα απών με τη θεσμική του ιδιότητα, ιδίως όταν πρέπει να αναμετρηθεί με την ευθύνη και το ανάστημά του για όσα συσχετίζονται ή και απορρέουν από αυτή.

Ο απολογισμός των 38 νεκρών λόγω της γρίπης μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στη χώρα μας, όπως έγινε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αποδείχτηκε μια ακόμη αφορμή να διπλωθεί ο αριστερός μανδύας του υπουργού και ο ανθρωπισμός του γιατρού και να ξεδιπλωθεί η κυνικότητά του αλλά και η υβριστική στάση του και ως γιατρού και ως πολιτικού. Ο κ. Πολάκης έκανε πλιάτσικο στα θύματα της γρίπης, μετατρέποντας τα σε δείκτη μέτρησης της μικρής ή και ανύπαρκτης κατ´ αυτόν καταστροφής. Οι 38 νεκροί έχασαν την αξία τους ως άνθρωποι που έζησαν, που αρρώστησαν, που χρειάστηκαν νοσηλεία και μπορεί και να μην τη βρήκαν, που έδωσαν μια μεγάλη μάχη για τη ζωή τους, πιθανόν και διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και που κατέληξαν. Έχασαν την ταυτότητα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους. Έγιναν μόλις 38 νεκροί, «δεν είναι και καμία καταστροφή, μην τρελαθούμε κιόλας»…

Την ίδια ώρα που ο κ. Πολάκης «έβλεπε» ως fake news τα δημοσιεύματα για την εποχική γρίπη, εκείνη σάρωνε τη χώρα. Κατά πληροφορίες, την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των νεκρών άγγιζε τους 50. Μόνο που η εποχική γρίπη δεν κατατάσσεται στα fake news, όσο κι αν ο κ. Πολάκης διευκολύνεται πάρα πολύ να την βλέπει ως τέτοια είδηση ή να κάνει αναγωγή στην βαριά ευρωπαϊκή πραγματικότητα για να μειώνεται το κόστος στο ελληνικό σύστημα υγείας. Η εποχική γρίπη είναι μια σκληρή πραγματικότητα για όλους όσοι βρίσκονται στο σύστημα δημόσιας υγείας και χρειάζονται επίσκεψη στον γιατρό, κλινική εξέταση, θεραπεία, διότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ούτε οικογενειακοί γιατροί παρά μόνο Επείγοντα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με πολύωρη αναμονή, ειδάλλως ιδιωτική επίσκεψη και ιδιωτική πληρωμή. Και είναι πολύ πιθανό πως ο αναπληρωτής υπουργός γνωρίζει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών πως εφέτος θα υπάρχουν πολλές δεκάδες θύματα από τη γρίπη -κάποιοι απεύχονται να μην υπερβούμε τους 197 νεκρούς του 2015-2016- όπως ακριβώς γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι από το απόγευμα εκείνης της μαύρης Δευτέρας, προτού γίνει η σύσκεψη-παρωδία με τον Πρωθυπουργό.

Πλήρως κυνικός και σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τον προκλητικό ισχυρισμό του περί μη καταστροφής αλλά και να υποβαθμίσει την επιδημική έξαρση της γρίπης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικαλέστηκε νούμερα για τα προηγούμενα έτη: «2010-2011, σύνολο κρουσμάτων 309 νεκροί 101, η πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. Γρίπη 2015-2106, σύνολο κρουσμάτων 372, 123 οι νεκροί. Γρίπη 2017-2018, 50 τα κρούσματα, 14 οι νεκροί». Και εν μέσω της έξαρσής του για την αποτελεσματικότητα του κράτους στην υγεία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας φαίνεται δεν είχε ενημερωθεί πλήρως για τα στατιστικά στοιχεία, καθώς την περίοδο 2017-2018 τα θανατηφόρα κρούσματα από τη γρίπη δεν ήταν 14, όπως ισχυρίστηκε, αλλά 42, σύμφωνα με την επίσημη ετήσια επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αντιδράσεις από ΝΔ, Το ποτάμι και τον ΙΣΑ

«Η ασύλληπτη δήλωσή του απηχεί πλήρως την αναισθησία αυτής της κυβέρνησης ακόμη και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η μόνη καταστροφή γι’ αυτούς είναι η απώλεια της καρέκλας», ανέφερε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

«Είναι αδιανόητο κάποιος που έχει ένα τόσο σημαντικό αξίωμα και σχετίζεται με τη δημόσια υγεία να αναφέρεται με τόσο απαξιωτικό τρόπο για ανθρώπινες ζωές», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, και πρόσθεσε: «Αντί να προάγουν την πρόληψη και να αναβαθμίσουν τη δημόσια υγεία, προάγουν τις ύβρεις και την απαξίωση. Είμαστε απέναντι».