Συνεχίζονται οι αποσπασματικές κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των τεράστιων κενών στο σύστημα δημόσιας υγείας.
Μετά την υποχρεωτική «βάπτιση» των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σε οικογενειακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)- προκειμένου να καλυφθούν μερικές εκατοντάδες θέσεις από τις 3.800 που έπρεπε να είναι συνολικά οι οικογενειακοί γιατροί- άρχισαν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις τους προς τα νοσοκομεία και πάλι για την κάλυψη των κενών θέσεων αλλά για τις ανάγκες της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Τις αθρόες μετακινήσεις των γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ), καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασκήσει «πολιτική με όραμα και όχι με μιζέρια».
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι καταγράφονται απαράδεκτες συμπεριφορές διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι χωρίς ενημέρωση και με επιδεικτική αδιαφορία προς τους συντονιστές επιστημονικούς υπευθύνους των Κέντρων Υγείας, προβαίνουν σε αιφνίδιες μετακινήσεις γιατρών αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα κενά που προκύπτουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που συνεχώς αποδυναμώνεται.
Οι γιατροί αναφέρουν πως ολόκληροι νομοί αφήνονται ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνωςτίζονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για απλή εξέταση. «Με τον τρόπο αυτό δεν πραγματοποιείται καμία αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ούτε εφαρμόζονται ορθές πρακτικές πρόληψης και μέριμνας για την υγεία των πολιτών», επισημαίνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις απομακρύνσεις 300 γιατρών λόγω της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου.
Η ΠΦΥ θεωρητικά βασίζεται στους περίπου 4.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) και στις 239 ΤΟΜΥ. Στην πράξη, βεβαίως, υπάρχουν περίπου 1.100 γιατροί και 110 ΤΟΜΥ, από τις οποίες οι 26 στην Αττική, και αναμένεται να καλυφθούν οι 455 θέσεις γιατρών (οι 120 στην Αττική).