Επιστροφή στην κανονικότητα… Μία «μαγική» φράση, που ακούγεται ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας, η οποία, ωστόσο, δεν αποτυπώνει επακριβώς την πραγματικότητα. Η «επιστροφή στην κανονικότητα», δεν θα είναι ακριβώς… κανονική, καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να υφίσταται και ακριβώς λόγω της απουσίας εμβολίου, άρα και ανοσίας του πληθυσμού, η επάνοδος στην πραγματικότητα που γνωρίζαμε, θα ισοδυναμούσε με ουτοπικό σενάριο. Η Ιταλία, που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία στην Ευρώπη, αρχίζει σταδιακά να επανέρχεται σε… μία κανονικότητα, με πολλούς ωστόσο περιορισμούς και με ιδιαίτερη σπουδή στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του την Κυριακή, ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, για να μην υπάρξει, λόγω μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας, νέο κύμα μολύνσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ακριβώς για τον λόγο αυτό, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η επισήμανση για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, αποτελεί κομβικό σημείο για την επαναλειτουργία των κοινωνικών και οικονομικών δομών. Ωστόσο, και μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, η καθημερινότητα όλων θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή.

«Από τις 4 Μαΐου και επί δυο εβδομάδες, οι μετακινήσεις μέσα στην περιφέρεια διαμονής θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, για έκτακτες υποθέσεις και για να επισκέπτεται κανείς τους συγγενείς του. Οι υπεύθυνες δηλώσεις παραμένουν σε ισχύ. Προσοχή, όμως, δεν λέμε ότι θα επιτρέπονται οικογενειακά και ιδιωτικά πάρτι», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.« Όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να αγοράζει τρόφιμα και ροφήματα από καφέ μπαρ και εστιατόρια, αλλά θα πρέπει να τα καταναλώνει στο σπίτι», πρόσθεσε ο Κόντε, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες διαφορές που θα κληθεί ο κόσμος να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, παρά τη μερική άρση των μέτρων.

Παράλληλα, θα ξαναρχίσει να λειτουργεί ο οικοδομικός τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία και οι εταιρίες που προμηθεύουν τις δυο αυτές οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιτραπούν η ατομική προπόνηση των αθλητών και η άθληση των πολιτών σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι, τηρώντας, πάντα, όμως, τις αποστάσεις ασφαλείας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν ότι στις 4 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν τα πάρκα των διαφόρων πόλεων, αλλά με έλεγχο στον αριθμό εισόδων των πολιτών. Παραμένει η απαγόρευση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές τελετές, με μοναδική εξαίρεση για τις κηδείες, αλλά με συμμετοχή όχι περισσότερων από 15 συγγενών.

«Τα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Από τις 18 Μαΐου, παράλληλα, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις και θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Θα επαναλειτουργήσουν μουσεία, βιβλιοθήκες και εκθεσιακοί χώροι.

Τέλος, αν δεν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση Κόντε στοχεύει να επιτρέψει την κανονική λειτουργία, από την 1η Ιουνίου, των καφέ-μπαρ, των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και των κέντρων αισθητικής.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε, επίσης, ότι με τους συνεργάτες του ετοιμάζει αναλυτικό σχέδιο επαναλειτουργίας για τις οργανωμένες πλαζ, το οποίο θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, υπογράμμισε ότι στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε ιστορική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση όλων των χωρών μελών ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί απόλυτη ανάγκη για την Ένωση.

«Πρέπει να υπάρξει μια άμεση, κοινή και θαρραλέα αντίδραση. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, τώρα πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα, να μετατρέψουμε την πολιτική αυτή διαπίστωση, σε ουσιαστικά μέτρα χρηματοδότησης», υπογράμμισε ο Κόντε, ο οποίος χαρακτήρισε βασικής σημασίας την «κοινή, ομαδική δράση της Ιταλίας με τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ειδήσεις σήμερα:

Financial Times για πανδημία: 60% περισσότεροι οι θάνατοι από τις επίσημες αναφορές!

Μόσιαλος: Τα ασυμπτωματικά κρούσματα δυσκολεύουν τον έλεγχο της πανδημίας