Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κυκλοφορεί πλέον ο κορωνοϊός SARS-COV-2, εκτός από τη Λάρισα η οποία μπήκε αίφνης και με σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο στον χάρτη με τις περιοχές που επιχειρείται η αναχαίτιση του κορωνοϊού.
Μέσα σε πέντε ημέρες, από την περασμένη Δευτέρα έως και εχθές, προστέθηκαν δύο νέες περιοχές στον «μολυσματικό» χάρτη του κορωνοϊού ενώ αυξήθηκε σημαντικά η επίπτωση σε άλλες όπου καταγράφηκε επιπλέον αριθμός κρουσμάτων.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση για την επιδημία Covid-19 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εντοπίζονται δύο νέες περιοχές με επιδημιολογικό όπως το ονομάζουν οι ειδικοί, φορτίο. Πρόκειται για τη Μεσσηνία και την Εύβοια. Και οι δύο περιοχές βρίσκονταν μέσα σε εκείνες με τη χαμηλότερη κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς μετρούσαν πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων όλο αυτό το διάστημα – από 1 έως 4 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού.
Ωστόσο, πλέον η Μεσσηνία έχει αλλάξει κλίμακα σε ό,τι αφορά τα κρούσματα καθώς καταγράφει 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ενώ η Εύβοια ανεβαίνει ακόμη πιο γρήγορα τη σχετική κλίμακα, αφού μέσα σε λίγες ημέρες από το χαμηλότερο επίπεδο των 1-4 κρουσμάτων βρίσκεται σε εκείνο των 10-49 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού!
Η εξέλιξη και στις δύο περιοχές δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ευκολία με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός. «Αυτός ο ιός μοιάζει να κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας» έλεγε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας στα μέσα του περασμένου Μαρτίου προκειμένου να εξηγήσει και τα μέτρα που ολοένα εντείνονταν για την αναχαίτισή του. Αν σκεφθεί μάλιστα κάποιος την εξέλιξη σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με τους περιορισμούς στη μετακίνηση που έχουν εφαρμοστεί, αναλογίζεται πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η εξάπλωση και η διασπορά χωρίς αυτούς τους περιορισμούς. Σημειωτέον ότι και οι δύο περιοχές είναι όμορες με άλλες δύο περιοχές που έχουν βρεθεί εξαρχής στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας στην Ελλάδα, με την Ηλεία (η Μεσσηνία) και με την Αττική (η Εύβοια).
Η Καστοριά και το Άγιο όρος παραμένουν στην υψηλότερη θέση της κλίμακας, με πάνω από 50 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού. Για το Άγιο όρος δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία, ενώ η Καστοριά έχει καταβάλλει μεγάλο «τίμημα» σε ασθενείς αλλά και σε νεκρούς λόγω της επιδημίας – σε σύνολο 92 νεκρών τουλάχιστον 12 ήταν κάτοικοι της περιοχής αυτής.
Εκτός από τη Λάρισα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές του «μολυσματικού» χάρτη προστέθηκαν αυτήν την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη και η Αχαϊα.
Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 ανέρχεται σε 2.011 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 2.009 κρουσμάτων, τα 525 (26,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 776 (38,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος ηλικίας 0 έως 101 έτη), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 73 έτη (εύρος 39 έως 95 έτη). Τα θύματα της επιδημίας ανέρχονταν έως και χθες το βράδυ σε 92.
Πώς και πότε ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Κορωνοϊός: Στους 92 οι νεκροί – Εξέπνευσε 72χρονος στο «Παπανικολάου»
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυξημένη κατά 18% η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους