Η μάχη που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία ολόκληρου του κόσμου ενάντια στον κορωνοϊό, είναι σκληρή. Δεν είναι τυχαίο που πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών και Πρόεδροι των ισχυρότερων χωρών εκφράζουν καθημερινά την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειές τους στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό covid-19. Ένας από αυτούς είναι και ο Έλληνας γιατρός Γιώργος Σακελλίων ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ στην Αγγλία. Η οικογένειά του είναι στην Ελλάδα και εκείνος παλεύει να σώσει κόσμο που νοσεί από τον κορωνοϊό.
Ο κ. Σακελλίων μίλησε στο protothema.gr για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ενώ εξηγεί τι είναι αυτό που τον έχει συγκλονίσει. «Στο νοσοκομείο του Κολτσεστερ που εργάζομαι, έχουμε μόλις φτάσει στα όρια της συνήθους χωρητικότητας του νοσοκομείου σε κρεβάτια ΜΕΘ, δηλαδή 12. Όμως, από την αρχή κιόλας της κρίσης, έχουμε εσωτερικά υπερτριπλασιασει τα κρεβάτια, αυξάνοντας τα σε 38, κάνοντας χρήση των χειρουργείων ως χωρών ΜΕΘ, ενώ μόλις παραλάβαμε και καινούργιους αναπνευστήρες επεκτείνοντας κι άλλο τις δυνατότητες του νοσοκομείου. Όλα αυτά με ταυτόχρονη επανατοποθέτηση του προσωπικου, ταχύρρυθμη εκπαίδευση και συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας. Είναι εντυπωσιακή η ικανότητα επέκτασης που παρουσίασε το NHS αντιμετωπίζοντας την επιδημία. Είμαι αναισθησιολόγος, άρα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ασχολούμαι όμως περισσότερο με την μαιευτική αναισθησία οπότε απασχολούμαι περισσότερο εκεί. Άλλωστε το μαιευτήριο είναι το μόνο κομμάτι του νοσοκομείου που αναγκαστικά πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν. Βεβαίως με τις πρόσθετες προφυλάξεις σχετικά με τον εξοπλισμό και τα μέσα που χρησιμοποιούμε αλλά και αρκετές καινούργιες αυστηρές διαδικασίες για την προστασία του προσωπικου. Η πρώτη επαφή με ασθενή με Covid-19 πριν 15 μέρες στη ΜΕΘ ήταν συγκλονιστική. Όταν φοράς τον προστατευτικό εξοπλισμό για πρώτη φορά σε αληθινό περιστατικό και νιώθεις τον ιο να σε «λούζει» γύρω σου. Ήταν μια πρώτη δύσκολη εμπειρία».
Πριν από λίγα 24ωρα ο κ. Σακελλίων όπως και άλλοι πολλοι έλαβε μια επιστολή από τον πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον όπου αναφέρεται στις τραγικές επιπτώσεις που έχει η επιδημία στη ζωή όλων μας. Ο κ. Σακελλίων είπε στο protothema.gr για την επιστολή: «Η επιστολή αναφέρεται στις τραγικές επιπτώσεις που έχει η επιδημία στη ζωή μας και τους τεράστιους κινδύνους που θα έχει σε υπέρμετρες απώλειες ανθρωπίνων ζωών μια ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας. Καλεί τους πολίτες να μείνουν σπίτι, προστατεύοντας το σύστημα υγείας ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί οικονομικά από αυτήν την κρίση. Το τραγικό ήταν ότι η επιστολή έφτασε την επόμενη της εισαγωγής του Πρωθυπουργού στη ΜΕΘ [απ’ όπου βγήκε εχθές το βράδυ] Οι ευχες κι οι προσευχές ολων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μαζί του».
Και στην Μ. Βρετανία τα κρούσματα και οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και για πολλούς ίσως να ακολουθεί τον δρόμο της Ιταλίας, όμως ο κ. Σακελλίων που βρίσεται στην πρώτη γραμμή της μάχης εξηγεί: «Προς το παρόν το NHS αντέχει και παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και νεκρών, δυστυχώς, το σύστημα δεν έχει κορεστεί, ενώ ανοίγουν συνεχώς τεράστια νοσοκομεία ειδικού σκοπού (χιλιάδες κρεββατια με αναπνευστήρες για τον ιο). Είναι νωρίς για προβλέψεις, ενδεχομενως ο αριθμός των νεκρών να είναι μεγάλος γιατί αυτή είναι η φύση της νόσου, αλλά ελπίζω ότι τις συνθήκες που έζησε η Ιταλία με κατάρρευση του συστήματος υγείας δεν θα τις ζήσουμε».
Ο κ. Σακελλίων ζει εδώ και 6 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η οικογένειά του είναι στην Ελλάδα και αυτό είναι μια πρόσθετη έννοια και μια τρομακτική δυσκολία για τον ίδιο. «Πέρα από τη μοναξιά της απομόνωσης υπάρχει η αγωνία και το απελπιστικό γεγονός, ότι, αν συμβει κάτι, δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Ας ελπίσουμε να είμαστε καλά και γεροί και να ανταμώσουμε πάλι στο τέλος αυτής της περιπέτειας».
Όσον αφορά το πώς βλέπουν στην Αγγλία την κατάσταση της Ελλάδας ο κ. Σακελλίων λέει: «Όταν έχεις εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα και ακόμα και τον ΠΘ στην εντατική, δύσκολα προσεχεις με λεπτομέρειες τι συμβαίνει σε άλλες χώρες (εκτός βέβαια από εμάς τους Έλληνες που έχουμε τη μισή μας καρδιά εκεί). Αυτό που αναφέρεται είναι πως κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και κυρίως δυνατότητες υποστήριξης του συστήματος υγείας της, και σχεδιάζει την ανταπόκριση της με βάση αυτά».
«Σφαγή» ανάμεσα στις πολιτείες της Αμερικής για έναν αναπνευστήρα – Τι αποκάλυψε ο Κουόμο