Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα
«Κρίσιμη προτεραιότητα η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών σε αποτελεσματικά φάρμακα που βελτιώνουν τις θεραπευτικές εκβάσεις και την ποιότητα ζωής», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Περισσότεροι από 170 αναισθησιολόγοι, επαγγελματίες υγείας και μέλη της κυβέρνηση, παραβρέθηκαν στο «Φάρο» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου για να παρακολουθήσουν την ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος του Αναισθησιολόγου στη Θεραπεία µε Κανναβινοειδή» με σκοπό την ενημέρωση για τις φαρμακολογικές ιδιότητες και τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις των κανναβινοειδών.
Οι επιστημονικοί φορείς που διοργάνωσαν την ημερίδα ήταν η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα ως χαιρετισμό στο οποίο ανέφερε ότι, «αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών σε αποτελεσματικά φάρμακα που βελτιώνουν τις θεραπευτικές εκβάσεις και την ποιότητα ζωής. Η Πολιτεία, πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν αποδεδειγμένη ιατρική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες».
Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης, εισηγητής εκ μέρους της κυβέρνησης «του νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη» στη Βουλή, και πλήθος επιστημόνων του χώρου της Υγείας, ανάμεσά τους και η πρώην Πρόεδρος του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου της οποίας η ομιλία είχε θέμα «η φαρμακολογία και οι θεραπευτικές εφαρμογές της κάνναβης».
Μάλιστα, η κυρία Αντωνίου, ξεκαθάρισε ότι, «Οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση Ελλήνων ασθενών στο φάρμακο, έχουν γίνει και ειδική επιτροπή του ΕΟΦ έχει εκπονήσει πυρήνα περίληψης χαρακτηριστικών του προϊόντος, προκειμένου να είναι ευκολότερη η έγκριση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από ενδιαφερόμενες εταιρείες».
Από τον ΕΟΦ έχουν προκύψει και οι πρώτες ιατρικές ενδείξεις για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων στην Ελλάδα, που είναι οι εξής:
1. Πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή/και εμέτων, από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων,
2. Νευροπαθητικός πόνος, καρκινικός πόνος,
3. Σπαστικότητα και πόνος σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.