«Αυτήν την στιγμή, μετά από μια εβδομάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει πολύ γρήγορα και, παρότι είναι νωρίς, μπορώ να σας πω ότι η καμπύλη ακολουθεί αυτήν της Ιταλίας» είναι οι πρώτες του λέξεις στην τηλεφωνική μας επικοινωνία.
Ήδη, σήμερα στο «Heart of Birmingham», λέει στο protothema.gr, «νοσηλεύονται 200 ασθενείς με κορωνοϊό και κάθε μέρα έρχονται περισσότεροι. Το μεγάλο πρόβλημα με την συνεχόμενη αύξηση που θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της Βρετανίας, είναι οι εντατικές. Υπάρχουν μόνο 4.000 κλίνες, αριθμός πολύ μικρός για το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας».
Η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στο κατά πόσο άργησε η Αγγλία να προετοιμαστεί για τον Covid-19 και η απάντηση του διακεκριμένου αιματολόγου ξεκινά με μία λέξη: «Πολύ. Ουσιαστικά τις δύο τελευταίες ημέρες άρχισαν να μαζεύονται οι Βρετανοί, παρόλο που οι παμπ είχαν κλείσει από την Παρασκευή. Η απαγόρευση εξόδου ξεκίνησε την Δευτέρα και δεν χρειάζεται να πω τίποτε για τον κακό χαμό στο μετρό, γιατί οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν τα λένε όλα».
Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο Μανώλης Νικολούσης είναι ξεκάθαρος: «Δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό πλάνο αντιμετώπισης του θέματος. Μέσα σε δύο εβδομάδες περάσαμε από την ανοσία της αγέλης σε άλλες ευτυχώς πιο σοβαρές λύσεις». Στην περίπτωση της «αγέλης», σύμφωνα με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από δύο πανεπιστήμια, ο αριθμός των νεκρών θα κυμαινόταν από 250.000 έως 300.000 άτομα, «κάτι τρομακτικό» λέει ο Έλληνας γιατρός.
Το χειρότερο, όμως, όπως μου επισημαίνει στο τηλέφωνο, είναι η κατάσταση του NHS, του εθνικού συστήματος υγείας δηλαδή, το οποίο νοσεί σοβαρά. «Δεν είναι μόνο η έλλειψη κλινών στις εντατικές. Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού γι’ αυτές, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια οι περικοπές στο NHS είναι τεράστιες, τόσο σε κονδύλια όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό».
Ο Νικολούσης μένει μαζί με την οικογένεια του στο Birmingham, όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες που εργάζονται εκεί. «Γνωρίζω περί τους 700 συμπατριώτες μου που μένουν εδώ και μπορώ να σου πω ότι με όσους έχω μιλήσει, ανησυχούν πολύ. Ειδικά όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι θα δυσκολευθούν πολύ τους επόμενους έξι μήνες» μου τονίζει λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο.
Λίγα λεπτά μετά, η φωτογραφία που του είχα ζητήσει με την ειδική στολή τον δείχνει μαζί με την ομάδα του να χαμογελάει, φορώντας μόνο τα scrubs, όπως τα λένε, για να δουλεύουν με την επισήμανση: «Ποια ειδική στολή; Αυτά μας δίνουν εκτός αν είσαι σε συγκεκριμένο χώρο, ή νοσηλεύεται ασθενής στη ΜΕΘ».