*Γράφει η Λίνα Κεκέση
Για όγδοη ημέρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι Έλληνες εκδρομείς στο Περού και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.
Δύο από τους Έλληνες που ταλαιπωρούνται αυτή τη στιγή είναι οι επαγγελματίες φωτογράφοι, Δήμητρα Σακελλάρη και Γιώργος Βουρσούκης, οι οποίοι μιλούν στο protothema.gr και δείχνουν μέσω βίντεο τις ατελείωτες ώρες ταλαιπωρίας τους στη χώρα της Νότιας Αμερικής και ζητούν να γίνει άμεσα ο επαναπατρισμός τους.
«Είμαστε oχτώ ημέρες στο Κούσκο του Περού. Στις 21 Μαρτίου, είχαμε κάποια καλά νέα ότι 4 λεωφορεία με σχεδόν 300 άτομα , θα ταξιδεύουν σχεδόν 20 ώρες από το Κούσκο στη Λίμα. Η καλύτερη λύση όμως ήταν η πτήση μιας ώρας, αλλά η περουβιανή κυβέρνηση δεν το επέτρεψε. Μαθαίνουμε για τα λεωφορεία μία ώρα πριν αναχωρήσουν. Γρήγορα συγκεντρωθήκαμε και βιαζόμασταν να φτάσουμε στο σημείο. Δεν ήμασταν σίγουροι πώς να πάμε και είχαμε μόνο μισή ώρα. Ζητήσαμε από δύο διαφορετικούς αστυνομικούς να μας βοηθήσουν και να φέρουν ένα αυτοκίνητο για να μας πάρει. Μόνο τα λεωφορεία επιτρέπονται ως μέσο μεταφοράς. Έτσι αρνήθηκαν και μας είπαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν. Βρήκαμε τελικά ένα λεωφορείο και φτάσαμε στο σημείο συνάντησης με τις αποσκευές μας την τελευταία στιγμή. Ας προσδιορίσουμε ότι το υψόμετρο στο Κούσκο είναι 3,399, οπότε είναι αδύνατο να αναπνεύσεις ενώ τρέχεις. Πληρώσαμε το εισιτήριο, ελέγχαμε τις αποσκευές μας και περιμέναμε περίπου μία ώρα μέσα στο λεωφορείο. Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που θα είχαμε τελικά την ευκαιρία να πάμε στη Λίμα και στη συνέχεια να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψουμε στην Ευρώπη. Ξαφνικά η αστυνομία μπήκε μέσα και μας είπε ότι το ταξίδι ακυρώθηκε επειδή ο περουβιανός πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία. Ήταν σαν ένα βασανιστήριο, φυσικό και επίσης ψυχολογικό. Μετά από αυτό, το λογικό θα ήταν να μας φέρει πίσω στο κέντρο του Κούσκο με τα ίδια λεωφορεία, αλλά μας είπαν να βγούμε έξω και αναγκαστήκαμε να περιμένουμε περισσότερο από μισή ώρα για μεμονωμένα αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι τουρίστες, απογοητευμένοι, άρχισαν να περπατούν με όλες τις αποσκευές τους. Ήταν περισσότερο από μία ώρα με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αρχίσει να επαναπατρίζουν πολίτες της Ευρώπης εκτός από το Περού. Ήρθαμε στη χώρα σας με θαυμασμό, ξοδέψαμε πολλά χρήματα και τώρα αντιμετωπίζουμε έλλειψη σεβασμού. Αφήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας πετάξει στο σπίτι», λένε στο protothema.gr οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Περού.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – ΔΕΗ: Έκτακτα μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές – Δωρεάν πάγιο και εκπτώσεις
Κρούσματα κορωνοϊού: 17 οι νεκροί – Κατέληξε 78χρονος στο Σωτηρία
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δείτε τα έγγραφα μετακίνησης από το Forma.gov.gr – Άδεια με sms στο 13033