Ένα μέτρο πρωτοφανές στα εργασιακά χρονικά είναι η ενθάρρυνση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Όπως ορίζει το άρθρο 9 της πρόσφατης ΠΝΠ στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να απασχολούν τους εργαζομένους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα οι εργοδότες δύνανται:

α)να επιβάλλουν εργασία δύο (2) εβδομάδων τον μήνα στους εργαζομένους με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

β)να καταβάλουν την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους και

γ)να επιβάλλουν μονομερώς το μέτρο αυτό της μερικής απασχόλησης.

Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ένα άλλο μέτρο που προβλέπει η ΠΝΠ είναι η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από τη μία θυγατρική στην άλλη, στο πλαίσιο Ομίλων. Η μεταφορά μπορεί να γίνει μονομερώς ανάλογα με τις ανάγκες , κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή μεταβολή της θέσης του εργαζόμενου.

Όπως επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Γιώργος Λεβέντης σε διαδικτυακή ανάλυση των μέτρων, το νέο μοντέλο οργάνωσης χρόνου με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση μπορεί να επιβληθεί μονομερώς χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Επίσης θεωρεί ότι η τηλεργασία θα καθιερωθεί και μετά την κρίση σε πολλές επιχειρήσεις ενώ εκφράζει την ανησυχία του για αύξηση της ανεργίας.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος κατά την ίδια συζήτηση ανέφερε ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Επίσης τόνισε ότι οι εταιρίες που δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης , έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε απολύσεις ( δε θα αξιοποιήσουν βεβαίως τις φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις).

Ο ειδικός στην κοινωνική ασφάλιση Δημήτρης Μπούρλος τόνισε ότι θα έχουμε αύξηση των φαινομένων ανασφάλιστης εργασίας ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι μετά το τέλος της κρίσης , οι επιχειρήσεις θα μονιμοποιήσουν τα μέτρα ,συνειδητοποιώντας ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερο προσωπικό και φθηνότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για την άδεια μετακίνησης

Κορωνοϊός: Tι πρέπει να κάνετε για να κυκλοφορήσετε – Oι φόρμες των βεβαιώσεων

Κορωνοϊός – Πάτρα: Έφτασαν οι 100 Έλληνες από την Ιταλία – Bίντεο