Εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας έγινε την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 μεταξύ του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχαν ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Β. Οικονόμου, ο αναπληρωτής τομεάρχης κ. Ιάσων Φωτήλας, ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου κ. Στέλιος Πέτσας, καθώς και οι υπεύθυνοι του Προγράμματος Υγείας.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις του Π.Ι.Σ. στα ζητήματα της υγείας και της περίθαλψης ενόψει και της ανακοίνωσης του Προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης αφού καλωσόρισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε ότι η καταγραφή των απόψεων όλων των αρμοδίων φορέων είναι σημαντική προκειμένου να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Υγείας, το οποίο θα είναι βιώσιμο, αποτελεσματικό και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των πολιτών. Επίσης, προτεραιότητα αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη.
«Η λειτουργία των Νοσοκομείων οφείλει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία και ο ίδιος», όπως είπε «διαπίστωσε κατά τις επισκέψεις του στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας και δη στο Αττικό Νοσοκομείο».
Μεγάλο ενδιαφέρον δίδει επίσης στην εκπαίδευση των ιατρών και την αποφυγή της μετανάστευσης των νεοτέρων επιστημόνων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αλλά και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία παρευρέθησαν στη συνάντηση, τόνισαν το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα υγείας με τις δημόσιες δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τα μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ).
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας και εξαίρεση αυτών από τις περικοπές, εάν – όπως είπε – θέλουμε ένα σύστημα υγείας βιώσιμο, ασφαλές και αποτελεσματικό.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιθυμεί και στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αστικά κέντρα υγείας τα οποία θα εφημερεύουν επί 24ωρου βάσεως και με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο οικογενειακός ιατρός πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη.
Οι εκπρόσωποι του Π.Ι.Σ. ανέφεραν ότι είναι κατά του gatekeeping από οικογενειακούς ιατρούς. Σημείωσαν δε ότι κάθε ασθενής που πηγαίνει σε ένα Νοσοκομείο θα πρέπει πρώτα να έχει παραπεμπτικό από ιδιώτη ιατρό ή δημόσια δομή, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία, τα οποία επιβαρύνονται πάρα πολύ από επισκέψεις για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Παράλληλα τόνισαν ότι για την αποφυγή της πολυφαρμακίας, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών, κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή (πλην των ΜΗΣΥΦΑ).
Ακόμη, σημείωσαν τα ακόλουθα:
- Τα Νοσοκομεία της χώρας έχουν μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό και πρέπει τάχιστα να καλυφθούν.
- Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες σήμερα είναι κλειστές περί τις 150 περίπου, πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν, προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα.
- Πρέπει να τεθούν σε λειτουργία σε όλα τα Νοσοκομεία ανεξάρτητα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) που θα αποτελέσουν φραγμό στην αλόγιστη εισαγωγή ασθενών.
Όσον αφορά την εκπαίδευση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τόνισαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης προκειμένου οι ιατροί να εκτελούν την αποστολή τους με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφάλεια για κάθε πολίτη.
Η ανακοπή του ρεύματος της μετανάστευσης των νέων ιατρών πρέπει να στηριχτεί σε κίνητρα επιστημονικά, ηθικά και οικονομικά, ώστε να μην αποστερηθεί στο μέλλον η ενδυνάμωση των Νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων και ιδιωτικών δομών με νέο αίμα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους.
Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ με τις παρεμβάσεις και παρατηρήσεις τους, τόνισαν την ανάγκη μεταρρύθμισης του σημερινού συστήματος υγείας με γνώμονα πάντα την αναβάθμισή του και τη προσφορά ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.