Aνοικτό άφησε, σήμερα, το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το φετινό Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες λόγω κορωνοϊού ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για την έξαρση του ιού στη χώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του.
«Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση», σημείωσε ο Πέτσας σε ερώτηση για το αν θα εφαρμοστεί γενική απαγόρευση μετακινήσεων όπως στην Ιταλία και την Ισπανία.
«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας.
»Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τα μέτρα. Αν μας πουν οι ειδικοί για άρση τους θα το κάνουμε. Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε 3 με 4 εβδομάδες».
Ακόμη, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε τη σαφήνεια του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, τονίζοντας παράλληλα πως είναι ευθύνη όλων να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων καθώς η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.
Ολόκληρη η απόφαση για τις εκκλησίες – Ένας πιστός ανά 10 τ.μ.
Στο μεταξύ, τα ξημερώματα αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας Νίκης Κεραμέως και Βασίλη Κικίλια, για τις εκκλησίες, με την οποία επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020, ως μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό.
Στα μέτρα αυτά αναφέρεται ακόμη ότι για λόγους ασφαλείας ένας πιστός ανά 10τμ θα μπορεί να προσεύχεται πλέον στις εκκλησίες και σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους της ελληνικής επικράτειας.
Η προσωρινή απαγόρευση αφορά σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας(κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας «Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώρων σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.».
Όπως αναφέρεται: «οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς».
Οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις και υποχρεώσεις αφορούν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων) καθώς και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης. «Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις». Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.
«Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο».
Ακόμη, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου και η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.
Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ
Όλα αυτά έρχονται ως απόρροια της πολύωρης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδουόπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στο επικίνδυνο παιχνίδι που επί πολλές ημέρες έπαιζε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αγνοώντας τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους έθετε το πλήρωμα των πιστών.
Λίγη ώρα μετά τη «μεσοβέζικη» απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξε να αφήσει τη συμμετοχή των πολιτών στις θρησκευτικές τελετές στην ευχέρεια των ίδιων των πιστών, ο πρωθυπουργός πήρε πάνω την υπόθεση και ανέλαβε την ευθύνη που είχαν οι Ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησίας, αλλά αρνούνταν να αναλάβουν, αδιαφορώντας και για τη δημόσια υγεία αλλά και τους ίδιους τους πιστούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ένιωσαν έκπληξη και μεγάλη ενόχληση για την απόφαση των Ιεραρχών. Οι πυκνές επικοινωνίες που είχαν προηγηθεί ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στην Αρχιεπισκοπή δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος για να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν μέτρησαν ούτε οι εκκλήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε φάνηκε να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία στη συνεδρίαση των Ιεραρχών του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής που από μέρες επικρατούσε στην ηγεσία της κυβέρνησης ήταν τα μισόλογα του εκπροσώπου της Ιεραρχίας, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της απόφασης αρνούνταν επίμονα να πει ότι δεν πρέπει να προσέρχονται πιστοί στις χρονικά περιορισμένες τελετές που είχε αποφασίσει η ΔΙΣ. Κατόπιν όλων αυτών με ρητή εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που δεν πρέπει να παρερμηνευτεί. «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας», έγραψε προσθέτοντας: «Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».
Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 16, 2020
Το παρασκήνιο που οδήγησε στα μισόλογα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση αποφάσισε να «κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η ιεραρχία», να περιορίσει δηλαδή την παρουσία των πιστών στις θρησκευτικές τελετές. Στο Μαξίμου επικράτησε έντονη ενόχληση από την απόφαση της ΔΙΣ και οι ίδιες πηγές τονιζαν ότι αυτό στο οποίο κατέληξαν ήταν «Μη Απόφαση». Στην πραγματικότητα εξηγούσαν ότι οι ιεράρχες πέταξαν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και ότι επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις χωρίς να υπολογίσουν ότι παίζουν με τις ζωές των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Συγκεκριμένα η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως «μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης λοιπόν ὑποδεικνύει τήν λιτή τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπό τήν ἐρχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι τοῦ Σαββάτου τοῦ Λαζάρου (11.4.2020), ἀπό 7:00 μέ 8:00 π.μ. ὡς καί κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ».
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας», με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, το ζητούμενο είναι οι καθαρές λύσεις και όχι οι μεσοβέζικες καταστάσεις για αυτό και προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με την δημόσια υγεία πάνω από όλα.
Η απόφαση για καμία λειτουργία ούτε τις Κυριακής, καθόλου γάμοι και βαφτίσια ούτε κατ’ εξαίρεση ισχύει για όλα τα δόγματα και τις θρησκευτικές κοινότητες δηλαδή για τους παλαιοημερολογίτες, τους ινδουιστές, τους Ιεχωβάδες και τα τζαμιά.
Διαβάστε επίσης: