Στην κορυφή της κυβερνητικής δραστηριότητας έθεσε από τη Βιέννη την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεντρώνοντας την τοποθέτηση του και στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης (πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ) μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση και νέων μέτρων προστασίας στην Αθήνα από τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή, ως εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, ως αποτέλεσμα των χθεσινών διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

Δημοσιονομική ανάσα

Η θωράκιση, άλλωστε, των εθνικών συστημάτων υγείας των κρατών-μελών με νέα μέσα και προσωπικό, αλλά και η λήψη πρωτοβουλιών στο οικονομικό πεδίο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας βρέθηκαν στον πυρήνα της χθεσινής τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτακης, ενώ αιτήθηκε το κόστος των μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται, να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας.

Επιπλέον, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών ο κ. Μητσοτάκης αιτήθηκε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και την κατανομή τους ακολούθως στα κράτη-μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

«Ό,τι είναι αναγκαίο»

Την ίδια ώρα, απέναντι στην νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα που εισάγει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη γηραιά ήπειρο,
κοινή συνισταμένη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ηγετών αποτέλεσε η λήψη όλων των μέτρων που ενδείκνυνται για την ταχεία αντιμετώπιση του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν χθες οι ηγέτες της Ευρώπης των 27.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ από πλευράς της η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Πακέτο 25 δισ.

Η ίδια έκανε ειδική αναφορά σε κρατικές ενισχύσεις που θα διατεθούν ως ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αλλά και στην ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής γνωστοποίησε ακόμη την πρόθεσή της να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, δηλώνοντας πως «πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κοροναϊού».

Άμεσες προτεραιότητες

Στη σκιά του αριθμού των θυμάτων από την επιδημία, τις προτεραιότητες της Ευρώπης απαρίθμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δηλαδή τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Κόκκινος» συναγερμός

Το υψηλό επίπεδο ευρωπαϊκής ετοιμότητας αντανακλάται εκτός από τις δεσμεύσεις των ηγετών και στην παρουσία στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν των επικεφαλής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών, καθώς στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

Τον τόνο της κρισιμότητας των στιγμών έδωσε για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος. Άγκελα Μερκελ, προβλέποντας ότι το 70% των Γερμανών θα νοσήσει από τον ιό, ενώ περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, καθώς «η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από την τηλεδιάσκεψη.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση της νόσου