*Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης

Τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, συζήτησαν στις Βρυξέλλες, ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, με εκπροσώπους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Παρόλο που η πολιτική Υγείας αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών – μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν υπογράμμισε ότι εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της για την περαιτέρω συνεργασία των αρμοδίων φορέων από τα κράτη – μέλη, ώστε συνολικά η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Κομισιόν ζητεί από τα κράτη -μέλη να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού και να εντοπίζουν εγκαίρως τους θυλάκους μετάδοσής του, υποστηρίζοντας νέες δομές υγείας ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν πιθανό μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να προετοιμαστούν και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης δημοσίων εκδηλώσεων, την παύση λειτουργίας διαφόρων εγκαταστάσεων του δημοσίου, την αξιοποίηση συμπληρωματικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως συνταξιούχους ιατρούς ή και φοιτητές ιατρικής, και την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να επιβληθούν μέτρα «καραντίνας», εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο ώστε τα συστήματα υγείας στα κράτη – μέλη να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη να παραθέσουν από τώρα τα σχέδιά τους και να υπάρξει σωστή καθοδήγηση για το ευρύ κοινό και να αντιμετωπιστούν τα fake news αναφορικά με τον ιό», δήλωσε ο κ. Τζον Ράιαν, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας των τροφίμων και υγείας (DG SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Ράιαν η Κομισιόν υποστηρίζει ενεργά τα σχετικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη κατάλληλων φαρμάκων με ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκ ευρώ, ενώ παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Παράλληλα τόσο ο κ. Ράιαν, όσο και η κυρία Αντρέα Άμον του ECDC αναφέρθηκαν, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, και στο ζήτημα της μετανάστευσης και τους προσφυγικού, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία με τα κράτη – μέλη και τις τοπικές κοινότητες ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε κέντα ελέγχου και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.