Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) και Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), δύο θεσμοί που ο καθένας ξεχωριστά έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ελληνική κοινωνία.
Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης και φροντίδας στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο ΕΕΣ είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του. Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικός Επιχειρήσεων Ελλάδος μέσω των 62 εταιριών μελών του (21 ελληνικές και 41 διεθνείς), αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας. Εκπροσωπεί περισσότερο από το 90% της αγοράς φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Οι εταιρίες μέλη του, επενδύουν διαρκώς στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών για να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων των πολιτών στην υγεία και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Από τα τέλη του 2016, ΕΕΣ και ΣΦΕΕ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σ’ ένα κοινό όραμα, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην άμβλυνση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέσω της προσφοράς, αλλά και της εκπαίδευσης.
Με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο την ουσιαστική προσφορά και κοινωνική αλληλεγγύη, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, (ΣΦΕΕ) με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, (ΕΕΣ) υλοποιούν, αθόρυβα το Πρόγραμμα «προΣfΕΕρουμε».
Από το 2016 έως και σήμερα το πρόγραμμα έχει επισκεφθεί 10 πόλεις, καλύπτοντας ανάγκες 11 δομών που φιλοξενούν πάνω από 300 παιδιά και 650 ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες) και με τη συμβολή των εταιρειών-μελών του ΣΦΕΕ χορηγήθηκαν πάνω από 56.000 συσκευασίες με φαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, αγοράστηκαν φαρμακεία Α’ βοηθειών, καλύφθηκαν ανάγκες των παιδιών σε σχολικά είδη και υλικά χειροτεχνίας και δωρίστηκαν παιχνίδια στις δομές. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 εκπαιδευτικές ώρες σεμιναρίων Α’ βοηθειών και εθελοντισμού.
Τον περασμένο μήνα, το πρόγραμμα «προΣfΕΕρουμε» επισκέφθηκε τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αθήνας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία παρέχουν φιλοξενία αυτή την περίοδο σε 94 ασυνόδευτους ανήλικους, εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από τους γονείς τους, από επίτροπο ή άλλον ενήλικα, που σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνος για την επιμέλειά τους.
Το κλιμάκιο του ΣΦΕΕ διέθεσε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων ενώ εκπαιδεύτρια-νοσηλεύτρια του ΕΕΣ παρέδωσε στους φιλοξενούμενους ανήλικους μαθήματα Α’ Βοηθειών.
Με αφορμή την πρόσφατη αυτή ενέργεια του προγράμματος, ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας μίλησαν στο ygeiamou.gr για το κοινωνικό αποτύπωμα του «προΣfΕΕρουμε».
«Το ταξίδι του ‘προΣfΕΕρουμε’ επεκτείνεται και σε άλλη μια ευπαθή ομάδα, τους ασυνόδευτους ανηλίκους, πράγμα που μας γεμίζει με αισιοδοξία. Αρκεί το χαμόγελο που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των παιδιών που επισκεφθήκαμε για να υπερνικήσουμε κάθε πιθανό εμπόδιο και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας», λέει ο κ. Αυγερινός.
Ενώ ο κ. Χειμώνας σημειώνει ότι «ιδιαιτέρως στην παρούσα συγκυρία, με γνώμονα τον κοινό μας αγώνα για τη στήριξη των ασθενών και των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη, στο ΣΦΕΕ θεωρούμε σημαντικό το έργο και τη δράση του ΕΕΣ σε ότι αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας».
Αναφερόμενος στα γενικότερα κριτήρια επιλογής των δομών που επωφελούνται από το πρόγραμμα «προΣfΕΕρουμε» στον μελλοντικό σχεδιασμό ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, εξηγεί ότι, «οι δομές που επισκεπτόμαστε κάθε φορά επιλέγονται με την καθοδήγηση του ΕΕΣ και των Περιφερειών και κυρίως επισκεπτόμαστε κρατικές δομές, που έχουν ακάλυπτες ανάγκες, σε ακριτικές/απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Τόσο για το Σύνδεσμο όσο και για το φαρμακευτικό κλάδο, ο ΕΕΣ και ο Πρόεδρός του, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, εκφράζει τις αξίες που πρεσβεύουμε και εμείς οι ίδιοι, ενώ το έργο του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Αρχικά επιλέγαμε κυρίως σχολεία και δομές με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σιγά σιγά επεκτείνεται η πρωτοβουλία ‘προΣfΕΕρουμε’ και σε άλλες δομές, καθώς και ευπαθείς ομάδες, όπως τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που επισκεφθήκαμε πρόσφατα, γηροκομεία κοκ. Έχουμε ήδη προγραμματίσει τον επόμενο σταθμό μας που θα είναι η Λευκάδα, όπου θα επισκεφθούμε το γηροκομείο, αλλά και το σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες».
Με τη σειρά του ο Δρ. Αυγερινός συμπληρώνει ότι η συνεργασία με τον ΣΦΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ως απώτερο στόχο «την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, την ενδυνάμωση του εθελοντισμού, την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αποκλεισμού και περιθωριοποίησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση της εικόνας του ΕΕΣ, τούτο θα επιτευχθεί με καίριες ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις, στις οποίες ο ΕΕΣ ήταν πάντα πρωτοπόρος».
Ενώ εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό της συνεργασίας με τον ΣΦΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «προΣfΕΕρουμε» ο Πρόεδρος του ΕΕΣ σημειώνει ότι «η ωραία αυτή από κοινού αγαθοποιός δυναμική πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αντιλήψεων, αρχών και θέσεων σε θέματα ανθρωπισμού, αλτρουισμού και εθελοντισμού. Ο ΕΕΣ, ο μεγαλύτερος εθελοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα για 143 χρόνια συμπορεύεται με τον ΣΦΕΕ στο πρόγραμμα αυτό, υλοποιώντας και μετουσιώνοντας σε πράξη τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος όπως είναι ο ανθρωπισμός, ο εθελοντισμός, η ουδετερότητα και η ενότητα. Η συνεισφορά του ΕΕΣ έγκειται στην πραγματοποίηση ωφέλιμων διαδραστικών και βιωματικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων Α’ Βοηθειών, εμβάθυνση σύγχρονων εννοιών, όπως η διαπολιτισμικότητα, η καινοτομία, η κλιματική αλλαγή, ο ερυθροσταυρισμός κ.λπ.».