Απύρετη και σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτωματολογία συνεχίζει να να νοσηλεύεται η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Η ασθενής θα παραμείνει νοσηλευόμενη σε απομόνωση για 14 ημέρες, σύμφωνα με το διεθνές θεραπευτικό πρωτόκολλο λαμβάνοντας την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, ενώ βάσει των επιστημονικών δεδομένων για τον χρόνο επώασης του ιού που αγγίζει πια και τις 27 ημέρες, θα χρειαστεί και μετά την έξοδό της από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το χρονικό του πρώτου κρούσματος: Η ασθενής ενήργησε σωστά
Η ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα έγινε χθες Τετάρτη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον ιό, καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας». Η γυναίκα, επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος του δήμου, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την εμπορική έκθεση Fashion Week (όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες) και επέστρεψε αεροπορικώς με πτήση της Ryanair την περασμένη Κυριακή.
Με δική της πρωτοβουλία και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουν οι υγειονομικές αρχές, επικοινώνησε πρώτα τηλεφωνικώς με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στη συνέχεια πήγε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό). Αφού ανέφερε τη συμπτωματολογία και το ταξιδιωτικό ιστορικό της στην Ιταλία στο προσωπικό των ΤΕΠ, ελήφθη γενετικό υλικό το ποίο απεστάλη στο ειδικό εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η ασθενής μεταφέρθηκε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΑΧΕΠΑ, όπου και παραμένει νοσηλευόμενη, μετά τη διαπίστωση ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό COVID-19.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη» και δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας. Πράγματι σύμφωνα με ιατρικές πηγές του ΑΧΕΠΑ, η ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και μέχρι και χθες το βράδυ ήταν απύρετη. Θα παραμείνει νοσηλευόμενη για τουλάχιστον 14 ημέρες, σύμφωνα με το διεθνές θεραπευτικό πρωτόκολλο, ενώ θα χρειαστεί να μείνει και σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την έξοδο της από το νοσοκομείο λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης του ιού (έως και 27 ημέρες). Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος της.
Ο επικεφαλής της επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας σημείωσε πάντως ότι η νόσος του κορωνοϊού παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία και πρόσθεσε «την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα». Υπενθύμισε δε ότι «τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».
Εξετάζονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη
Αγώνα δρόμου κάνουν τώρα οι ελληνικές υγειονομικές αρχές προκειμένου να εντοπιστούν και να εξεταστούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της, δεδομένου ότι η 38χρονη ασθενής είναι ένα πολύ δραστήριο και κοινωνικό άτομο. Προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού αποφασίστηκε με εντολή του υπουργείου Υγείας:
– Ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
– Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
– Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.
Επίσης, επειδή πέρασε από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης κατά την επιστροφή της από το Μιλάνο, έχουν δοθεί ήδη συστάσεις σε όσους την συνάντησαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθήσουν επισταμένως την υγεία τους. Επίσης αποφασίστηκε απολύμανση όλων των χώρων του Δημαρχείου και λοιπών υπηρεσιών του δήμου. «Δεν είμαστε σε καραντίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και τόνισε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και μόνο κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα αναβληθούν για προληπτικούς λόγους.
Επιπλέον με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη αργά χθες το βράδυ, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, θα παραμείνει κλειστό, σήμερα Πέμπτη, για προληπτικούς λόγους.
Ανάκληση αδειών και υψηλή ετοιμότητα στο ΕΣΥ
Η καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα έθεσε σε άμεση ετοιμότητα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον κ. Κικίλια να μεταβαίνει εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο με συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου, Γιάννη Κωτσιόπουλου και Παναγιώτη Πρεζεράκου, του καθηγητή κ.Τσιόδρα και υπηρεσιακών παραγόντων.
Αναχωρώντας για τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας συνέστηκε ψυχραιμία γράφοντας στο Facebook: «Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού» και συμπλήρωσε το μήνυμά του με μία φωτογραφία με τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε.
Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη στην στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας, Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας ζήτησε «για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα».
Και απηύθυνε έκκληση «να ακούμε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα καλύτερα από όλους. Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι παρούσα για να συνδράμει το έργο του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν της ζητηθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού» και πως «αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία, δηλαδή ο καθένας, είτε νιώθει αδιαθεσία, είτε νιώθει οτιδήποτε μπορεί να τον προβληματίσει, να απευθύνεται στο γιατρό του, στα τηλεφωνικά κέντρα που έχει το υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα να ακολουθεί ακριβώς τις οδηγίες», τόνισε. Διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση ενεργοποιήσαμε και τα πρωτόκολλα που χρειάζονται προληπτικά πάντα, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια που έχουν να κάνουν με τα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και νομίζω θα πάνε όλα καλά».
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την καλύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας έχει αναστείλει και ανακαλέσει μέχρι νεωτέρας όλες τις κανονικές άδειες στον τομέα της Υγείας, πανελλαδικά.
«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ παραμένει σε υψηλή ετοιμότητα και έχουν αυξηθεί οι κλίνες στην Παθολογική Κλινική για το ενδεχόμενο περισσοτέρων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τέλος, καθησυχαστικός για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε αναλώσιμα υλικά στα φαρμακεία εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έχουν προβλεφθεί επιπλέον δαπάνες για υλικά ενώ όπως υπογράμμισε υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προμήθειες για τους ανθρώπους της υγείας του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ. «Οι όποιες ελλείψεις στην αγορά θα καλυφθούν καθώς διαθέτουμε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες».
Καμπάνια ενημέρωσης και επικαιροποίηση οδηγιών για τις χειρουργικές μάσκες
Ωστόσο καίριας σημασίας για την ορθή διαχείριση της κατάστασης είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής:
– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
– Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
Περαιτέρω κατ’ εντολή του υπουργού Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επικαιροποίησε τις οδηγίες αναφορικά με τη χρήση της χειρουργικής μάσκας. Σύμφωνα με αυτές:
-Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ’ όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:
– Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
– Κέντρα Υγείας
– ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ
– Μάσκες ΠΡΕΠΕΙ να φορούν υποχρεωτικά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.
– ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φορούν μάσκα οι υγιείς.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και οι νέες εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.
Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποιεί κι αυτός εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκδώσει φυλλάδια και αφίσες σχετικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας, ενώ έχει αποστείλει στα μέλη του οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού.