Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η Ιταλία, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία ανέρχεται στους επτά, τη στιγμή που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200.
Πριν λίγο, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.
Ο πανικός έχει κυριεύσει για τα καλά τους Ιταλούς, με πόλεις του βορρά να θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, γεγονός που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ορατό μόνο στην ηπειρωτική Κίνα.
Πλέον και στη βόρεια Ιταλία, παρατηρούνται καραμπινιέροι στους δρόμους, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί με σκοπό να τηρούνται οι κανόνες δημόσιας υγείας, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, ενώ οι μάσκες εξαντλήθηκαν.
Supermarket shelves have been emptied in Milan, as residents stockpile food and supplies ahead of a government-enforced #coronavirus quarantine.
A dozen towns in Italy are in lockdown as authorities race to contain #COVID19 in Europe.
Read more here: https://t.co/6Zht40T43s pic.twitter.com/JbKmFwwI9Z
— Sky News (@SkyNews) February 24, 2020
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν εξαντληθεί επίσης τα απολυμαντικά τζελ και τα χαρτομάντιλα.
Στην Ιταλία σε καραντίνα έχουν μπει 11 πόλεις, καθώς δεν επιτρέπονται οι αφίξεις σε μέρη όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, τη στιγμή που σε Λομβαρδία και Βένετο έχει διαταχθεί το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ μουσεία και σινεμά έχουν βάλει λουκέτο. Παράλληλα, ακυρώθηκαν οι τελευταίες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βενετίας.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, με τις Αρχές να εργάζονται πυρετωδώς στην κατεύθυνση αποφυγής εξάπλωσης της επιδημίας.
Σε νέο του μήνυμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας.
Τα περισσότερα θύματα, ωστόσο, από τον κορωνοϊό παραμένουν στην Κίνα, όπου έχουν καταγραφεί 77.000 κρούσματα, ενώ 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Κόντε: Τα περιστατικά πιθανόν να αυξηθούν
Το πρωί της Δευτέρας ο ραδιοφωνικός σταθμός Rai μετέδωσε τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου, επίσης στη Βόρεια Ιταλία. Επρόκειτο για έναν άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών, και η κατάσταση της υγείας τους ήταν βεβαρημένη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Έντονη ανησυχία για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος στην Ιταλία
Oι ιταλικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών ΜΜΕ, ωστόσο, οι αρχές εκτιμούν ότι ένας αγρότης 60 ετών από το χωριό Albettone στη Βιτσέντζα ενδέχεται να είναι ο «ασθενής 0». Αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις και αναμένονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ήταν ο πρώτος ασθενής στη χώρα.
Στη Ρώμη, οι οδηγοί ταξί έξω από το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο διστάζουν να παραλάβουν επιβάτες από την Ασία ενώ μία Κινέζα στο Τορίνο δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση επειδή απλά ήταν Κινέζα.
Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο στον ΘΕΜΑ 104,6: Αποκλεισμένοι 50.000 – Από σήμερα περιμένουμε πανικό
Την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο μετά τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, η οποία μετράει ήδη τέσσερις νεκρούς, περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη Νίκος Σάκκαρης.
«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: “κίτρινο” το Μιλάνο και “κόκκινη” μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά» είπε ο κ. Σάκκαρης στους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο.
Όσον αφορά την καθημερινότητα στο Μιλάνο ο Έλληνας πρόξενος είπε ότι «τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη τη Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο».
Ερωτηθείς για τυχόν σκηνές πανικού από κατοίκους της πόλης, ο κ. Σάκκαρης απάντησε ότι «εχθές (σ.σ Κυριακή) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός, όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα. Σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός».
«Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς» συνέχισε την περιγραφή της κατάστασης.
Ο Έλληνας πρόξενος μίλησε και για τους μαθητές ελληνικών σχολείων στην περιοχή του Μιλάνου. «Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και την Κυριακή, ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο γιατί είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά πριν από μισή ώρα (σ.σ. στις 7 το πρωί της Δευτέρας) είναι καλά τα παιδιά, είναι σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα» είπε ο κ. Σάκκαρης.
Η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο περιγράφει στον ΘΕΜΑ 104,6 την κατάσταση που επικρατεί
Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση και από το υπουργείο Υγείας λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο Σοφία Ζαφειροπούλου.
Όπως ανέφερε η κ. Ζαφειροπούλου, το ελληνικό σχολείο και το σχολείο της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους, όπως επίσης κλειστά παραμένουν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία και η Σκάλα του Μιλάνο. Πρόσθεσε ότι εστιατόρια, ταβέρνες, φαρμακεία, νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά.
Σε ερώτηση για την ελληνική κοινότητα στο Μιλάνο, η κ. Ζαφειροπούλου είπε ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά κρούσματος και πρόσθεσε ότι χτες συνάδελφος της, Ιταλός δερματολόγος παρουσίασε τον ιό. Ο συνάδελφός της βρισκόταν σε συνέδριο στην Ελλάδα, έπειτα πήγε στη Γερμανία και επέστρεψε στην Ιταλία.