Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τα κακώς κείμενα στην δημόσια Υγεία.

Μετά τον διοικητή με τα τέσσερα πλαστά πτυχία, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει υπερκοστολόγηση χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων από την οποία βγαίνουν κερδισμένες οι προμηθεύτριες εταιρείες ιατρικών ειδικών διαψεύδοντας τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο επίκεντρο του νέου σκανδάλου βρίσκεται η Ελαστομερής Αντλία Έγχυσης Χημειοθεραπείας, που προορίζεται για ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο να σημειωθεί ότι η εν λόγω συσκευή χορηγούνταν αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων. Από 1 Νοεμβρίου με ΦΕΚ (αρ. φύλλου 4898/1-11-2018), άλλαξε ο τρόπος χορήγησης και τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα η αντλία με το PORT να χορηγούνται με ιατρική συνταγή-παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ως σετ από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρείες ιατρικών ειδών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα Νοσοκομεία για να αποφύγουν το κόστος του σετ προμηθεύονταν ξεχωριστά το PORT από τις αντλίες. Η κάθε αντλία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και είναι μίας χρήσεως και χρησιμοποιείται σε μία θεραπεία. Το PORT (κόστους 100-150 ευρώ) εμφυτεύεται μία φορά και χρησιμοποιείται για όλο το κύκλο των χημειοθεραπειών.

«Το σκάνδαλο είναι ότι με βάση το ΦΕΚ 532/16-2-2018, στο οποίο καθορίζονται οι τιμές αποζημίωσης στα εγκεκριμένα σκευάσματα και αναλώσιμου υλικού από τον ΕΟΠΥΥ, το συγκεκριμένο σετ που η εμπορική του ονομασία είναι ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ SMARTeZ 270ml, 10ml/h, κοστολογήθηκε και αποζημιώνεται στις φαρμακευτικές εταιρείες από τον ΕΟΠΥΥ στα 600 ευρώ! Δηλαδή 400 – 450 ευρώ περισσότερο από τα χρήματα που το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι ασθενείς αν και αγοράζουν ολόκληρο το σετ το οποίο χρεώνεται 600 ευρώ, στα χέρια τους παίρνουν μόνο τη συσκευή που κοστίζει 25 ευρώ.

«Δεν είναι μόνο η υπερκοστολόγηση της αντλίας τουλάχιστον 300%. Έχουμε και το κόλπο να χρεώνεται το PORT χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να το παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Γιατροί Ογκολόγοι και φαρμακοποιοί Νοσοκομείων δέχονται ήδη ντίλερ των εταιρειών για να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αντλία έγχυσης του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου συνταγογραφείται και θα πρέπει ο ασθενής να την προμηθεύεται από παρόχους και όχι από το Νοσοκομείο», υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

Και προσθέτει ότι, ενώ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018 οι ασθενείς για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία έπρεπε να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και δεν τους επιτρεπόταν να έχουν μαζί τους φάρμακα από εταιρείες ιατρικών ειδών, βάσει του νέου ΦΕΚ από 1η Νοεμβρίου 2018 επιτρέπεται πλέον να έχουν μαζί τους και τα σκευάσματα. «Με την υπερκοστολόγηση και το κόλπο με την χρέωση της αντλίας κάθε φορά, το κέρδος των εταιρειών είναι απίστευτο. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο, καθ’ ότι χιλιάδες καρκινοπαθείς (10.000 κατ’ έτος) υποβάλλονται στην εν λόγω θεραπεία», λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Καλούμε τον Υπουργό Υγείας εάν διέλαθε της προσοχής του αυτό το μείζον ζήτημα να παρέμβει να ανακληθούν τα σκανδαλώδη ΦΕΚ ώστε οι αντλίες έγχυσης και οι συσκευές να παρέχονται αποκλειστικά και μόνο από τα Νοσοκομεία και να μειωθεί η τιμή αποζημιώσεων από 600 ευρώ στα 150-200 ευρώ. Αρκετά πληρώνει ο ελληνικός λαός!», καταλήγει η Ομοσπονδία καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας περί συμμαζέματος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ απαντώντας στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι:

• Η κοστολόγηση υγειονομικού υλικού από τον ΕΟΠΥΥ βασίζεται σε νομοθετημένη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πρόταση – από τους εισαγωγείς, με υπεύθυνη δήλωση – των τριών χαμηλότερων τιμών από χώρες της ΕΕ, με τις οποίες αποζημιώνεται το υλικό. Ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τιμές που δεν ξεπερνούν το μέσο όρο των δηλωθέντων τιμών αποζημίωσης από τους εισαγωγείς. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετίζονται με τις τιμές που τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντίστοιχα είδη σε μεγάλες ποσότητες και με διαγωνιστικές διαδικασίες.

• Τα αναλώσιμα υλικά και είδη στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ενώ η αποζημίωσή τους προσδιορίζεται και με βάση τη τιμή κατηγορίας που έχει εγκρίνει ομόφωνα το Δ.Σ. του Οργανισμού.

• Ο καθετήρας PORT και η ελαστομερής αντλία έγχυσης φαρμάκων, αποτελούν δύο διαφορετικά είδη. Ο καθετήρας PORT εμφυτεύεται μία φορά ενώ η ελαστομερής αντλία αντικαθίσταται κάθε φορά που χορηγείται το φάρμακο στον ασθενή. Επιπρόσθετα, οι αντλίες έγχυσης φαρμάκων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση τους, τον όγκο – περιεκτικότητα και το υλικό κατασκευής τους.

• Ο καθετήρας PORT χρεώνεται κατά την εμφύτευση με την έναρξη της θεραπείας και όχι κάθε φορά που γίνεται αντικατάσταση αντλίας. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα εν λόγω υλικά που χρησιμοποιούνται από ασθενείς εκτός νοσοκομείων. Αν η θεραπεία γίνεται στο νοσοκομείο τότε τα υλικά αυτά, δεν πρέπει να συνταγοραφούνται καθώς περιλαμβάνονται στην αποζημίωση του νοσοκομείου.

• Αναφορικά με το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ελαστομερής αντλία έγχυσης για Χημειοθεραπεία (μίας χρήσεως), είχε κοστολογηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση στα 600 ευρώ (ΦΕΚ 532/Β/2018), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δήλωση από εισαγωγέα 3 χαμηλότερων τιμών πώλησης στην ΕΕ). Με το δευτερογενή έλεγχο που διενέργησε το αρμόδιο τμήμα, διαπιστώθηκε από τα φύλλα οδηγιών, ότι αρκετές αντλίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραπάνω από μια κατηγορίες. Για το λόγο αυτό, εντάχθηκαν και σε άλλες συναφής κατηγορίες με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών από 600 ευρώ σε 113 ευρώ ή 25,5 ευρώ (ΦΕΚ 4888/Β/2018).