*Ρεπορτάζ του Φρίξου Δρακοντίδη

Μπορεί να ζουν σε μια πόλη έξι εκατομμυρίων κατοίκων, όμως αυτές τις μέρες στην Taizhou, ζήτημα είναι να πετύχεις έστω και έναν Κινέζο στους δρόμους της. Ο Έλληνας καθηγητής, Χρήστος Ποταμιάνος, που διδάσκει αγγλικά και η Τουρκάλα σύζυγος του Νιλάι Κατάλ Ποταμιάνου, με την κάμερα του protothema.gr καταγράφουν εικόνες από μια πόλη-φάντασμα, σαν κι αυτές που έχουμε δει κατά καιρούς στον κινηματογράφο σε ταινίες με θέμα το ξέσπασμα κάποιας φονικής επιδημίας.

Το μόνο που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, λένε μεταξύ τους γελώντας ο Χρήστος και η Νιλάι, είναι κάποιος φορέας του κορωνοϊού μεταλλαγμένος σε ζόμπι, αν και θα μπορούσες εύκολα να τον φανταστείς να ξεπροβάλει μέσα σε αυτή την τρομακτικά ήρεμη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Taizhou.

Στο βίντεο θα δείτε την Νιλάι να φοράει διπλή μάσκα και κολυμβητικά γυαλιά για να πάει στην αγορά με τον σύζυγο της να την συμβουλεύει «να μην αγγίξει τίποτα που δεν είναι απαραίτητο». Θα δείτε τον Χρήστο να λέει στη κάμερα ότι παθαίνει κρίσεις πανικού κάθε φορά που τον πιάνει βήχας αλλά και για το πως «σκοτώνουν» ατελείωτες ώρες μοναξιάς, όντας περιορισμένοι στους τέσσερις τοίχους ενός μικρού διαμερίσματος.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι ο Έλληνας καθηγητής ξεκίνησε online μαθήματα, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να επιστρέψει σύντομα στη σχολή του. Έχει δει ήδη μείωση 40% στη τελευταία μισθοδοσία, ενώ όπως μου είπε στάθηκε πιο τυχερός από άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν καθόλου για τις μέρες που απείχαν από τα καθήκοντα τους.

Και ενώ η κατάσταση φαίνεται να παρουσιάζει μια σχετική βελτίωση στις περισσότερες πόλεις της Κινεζικής επαρχίας, στη Wuhan, λέει ο Χρήστος Ποταμιάνος, γίνεται ολοένα και χειρότερη. «Εκεί έχουν πόλεμο» λέει στη κάμερα, εξυμνώντας ταυτόχρονα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει η κινεζική κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.