Σε επανεξέταση των προτεραιοτήτων της καλούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε για το ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων που οφείλει να διατηρεί κάθε φαρμακείο.
«Δώστε πρώτα λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και μετά απαιτείστε από τα φαρμακεία να διατηρούν ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κ. Διονύσιος Ευγενίδης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το τι αξιολογεί ως σημαντικό τελικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και πως ιεραρχεί τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «το υπουργείο οφείλει πρώτα να βάλει φρένο στο χρόνιο πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και να διασφαλίσει την ύπαρξή τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και στη συνέχεια να βγάζει αποφάσεις με τις οποίες υποχρεώνει τα φαρμακεία να διατηρούν στοκ γενοσήμων».
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ διευκρινίζει πως «προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια επισημαίνουμε διαρκώς τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται καθημερινά στα φαρμακεία μας για τις οποίες η πολιτεία δεν δίνει λύση».
Μόλις στην αρχή του έτους ο ΦΣΘ είχε καταγγείλει ελλείψεις πολλών σκευασμάτων, τις οποίες είχε αποδώσει μεταξύ άλλων στις αργίες των εορτών και τις καιρικές συνθήκες που μπλόκαραν την τροφοδοσία.
Φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την πνευμονοπάθεια, το αναπνευστικό, αλλά και παιδικά εμβόλια ήταν μερικά από τα σκεύασματα που υπενθύμιζαν σε φαρμακοποιούς και πολίτες το πρόνλημα των ελλείψεων. Σχεδόν σε καθημερινή βάση απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων τουλάχιστον 100 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται κατά διαστήματα, ανέφεραν στις αρχές Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.
«Όπως το υπουργείο Υγείας μάς υποχρεώνει να διατηρούμε στοκ γενοσήμων, έτσι κι εμείς ζητούμε από το υπουργείο να μας εξασφαλίσει ότι θα έχουμε όποιο φάρμακο χρειαζόμαστε, τη στιγμή που το χρειαζόμαστε, για να το χορηγήσουμε στους ασθενείς μας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.