Συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ένωση Ασθενών Ελλάδας, του συλλογικού οργάνου που εκπροσωπεί τις ενώσεις ασθενών στη χώρα μας.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόεδρος της Ένωσης εκλέχθηκε η κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ρευμαζήν. Στις θέσεις των τριών αντιπροέδρων αναδείχθηκαν ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, η κυρία Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας». Στη θέση του Γραμματέα εκλέχθηκε ο κ. Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», με αναπληρώτρια την κυρία Εύη Ορφανού, Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για ζωή» και στη θέση της Ταμία η κυρία Μαίρη Χήναρη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., με αναπληρώτρια την κυρία Θεοφανεία Τσαχαλίνα, Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, Παιδιών και Νέων με Διαβήτη.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και υποβολής τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων για όλους τους πυλώνες της υγείας όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα, το νοσοκομειακό περιβάλλον, το φάρμακο, η δημόσια υγεία και η άρση των ανισοτήτων. Ωστόσο, η θεσμοθέτηση της ισότιμης συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες διαλόγου για τις πολιτικές υγείας αποτελεί την αιχμή των διεκδικήσεων της.
Το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκλέγεται κάθε τριετία βάσει ποσόστωσης των θεραπευτικών κατηγοριών, με κριτήρια τον αριθμό των νοσούντων στην Ελλάδα και τη βαρύτητα της θεραπευτικής κατηγορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον, η θητεία των αξιωματούχων είναι ετήσια και το καταστατικό ορίζει ρητά ότι το ίδιο πρόσωπο δεν δύναται να διατελέσει πρόεδρος πάνω από συνολικά δύο έτη εντός τετραετίας, σε μία ουσιαστική και συμβολική κίνηση ανάδειξης των θεσμών.
Τέλος, για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Διαμέσου αυτού του θεσμικού πλαισίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει έμπρακτα έμφαση στο διάλογο, τη σύνθεση και τη συνεργασία των συλλόγων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, φιλοδοξώντας να καταστεί ένας ισότιμος συνομιλητής στο χώρο της υγείας..