Ολοκληρώθηκε η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το υπουργείο Υγείας. Μετά την ανάληψη της θέσης του προέδρου του Οργανισμού από τον χειρουργό, κ. Δημήτρη Φιλίππου – κι ενώ είχε δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- ανακοινώθηκαν από την Αριστοτέλους οι δύο αντιπρόεδροι που θα τον αναπληρώνουν κατά σειρά Α’ και Β’.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ ο οποίος όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ θα έχει εκτελεστικά καθήκοντα, είναι ο γιατρός κ. Ελευθέριος Πάλλης. Ο Β’ Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Χαράλαμπος Κανδηλώρος, διευθυντής Οικονομικής Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης (ΣυΚΝΥ-ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε.), ο οποίος ανέλαβε το πεδίο των επιστημονικών ερευνών και δράσεων. Ο Α΄Αντιπρόεδρος θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ο Β΄θα προσφέρει τις υπηρεσίες του άνευ αμοιβής ή αποζημίωσης.
Το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ συμπληρώνεται με την κυρία Αθηνά Κοντογιάννη, λέκτορα Αστικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (τακτικό μέλος) με αναπληρώτρια τη νομικό κυρία Παναγιούλα Μακρή και τον κ. Χρήστο Κουρούση, ιατρό Εργασίας (τακτικό μέλος) με αναπληρώτριά του, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας κυρία Μαρία Γαζούλη.
ΦΣΑ: Ο Οργανισμός για τα φάρμακα απέκλεισε τους φαρμακοποιούς από το ΔΣ
Την αρνητική τους έκπληξη για τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΦ εκφράζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών Αθήνας, επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δεν συμπεριλαμβάνει φαρμακοποιό».
«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ περιλαμβάνει τρεις ιατρούς, δυο δικηγόρους, μια βιολόγο και έναν οικονομολόγο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ), σχολιάζοντας πως η απουσία φαρμακοποιού στο ΔΣ του Οργανισμού που ασχολείται κατεξοχήν με το φάρμακο αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία». Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως αυτή η απόφαση «αποδεικνύει την απαξίωση της κυβέρνησης προς αυτούς που ασχολούνται κυρίως με το φάρμακο».
Υπενθυμίζει δε με νόημα ο ΦΣΑ πως «στον ΕΟΦ λειτουργεί ήδη νομική υπηρεσία» και διερωτάται «ποια ήταν η αναγκαιότητα διορισμού δυο δικηγόρων, με ταυτόχρονο αποκλεισμό οποιουδήποτε φαρμακοποιού, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα φάρμακα;».