Με τρία νέα περιστατικά βίας και ανομίας σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας «εμπλουτίστηκε» ο μακρύς κατάλογος των συναφών περιστατικών που συνεχώς καταγράφονται – και τα οποία καταγγέλλονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα συμβάντα αναφέρθηκαν από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη καθώς και τα νοσοκομεία Σύρου και Καλαμάτας από τους εργαζόμενους στην Ομοσπονδία, με την τελευταία να επισημαίνει αιχμηρά ότι «ακόμη αναμένεται η Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας».

Κλοπές καθημερινές, χρήση βίας, επιθέσεις ξυλοδαρμού, ακόμη και τραυματισμοί από συνοδούς και ασθενείς, έχουν λάβει μορφή επιδημίας με τα πιο ακραία περιστατικά να καταγράφονται στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Γενικό Κρατικό Νίκαιας στην Αττική, αλλά και στο νοσοκομείο Λαμίας.

Η παραβατικότητα στο κόκκινο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ΑΧΕΠΑ «συγκεντρώνεται πλήθος παραβατικών ατόμων λόγω έλλειψης φύλαξης. Επιτίθενται σε εργαζόμενους ασθενείς και συνοδούς. Καθημερινό φαινόμενο είναι οι κλοπές με άσκηση βίας, οι διαρρήξεις αυτοκινήτων, οι κλοπές αυτοκινήτων, οι φθορές ιατρικών μηχανημάτων και ειδών ακόμη και διακίνηση και χρήση απαγορευτικών ουσιών εντός του Νοσοκομείου».

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την κατάληψη που έχουν κάνει στους χώρους του νοσοκομείου δεκάδες άστεγοι. Το σωματείο Εργαζομένων έχει επισημάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων που εγκυμονεί η παραμονή των αστέγων ακόμη και έξω από τα χειρουργεία.

Επιθέσεις στο προσωπικό στα νοσοκομεία Σύρου και Καλαμάτας

Ένα ιδιαιτέρως βίαιο συμβάν καταγγέλλεται από το νοσοκομείο Σύρου, που έλαβε χώρα την 26η Οκτωβρίου στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών. Ασθενής που είχε διακομιστεί από το ΕΚΑΒ επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά στο προσωπικό, ενώ μαζί με τον πατέρα του πέταξαν ακόμη και φιάλες οξυγόνου προς τους εργαζόμενους που προσπαθούσαν να τους συγκρατήσουν. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επικράτησε πανικός, αλλά αποφεύχθησαν τα χειρότερα.

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας την 27η Οκτωβρίου ασθενής επιτέθηκε σε νοσηλεύτριες.

Η έλλειψη κονδυλίων και η ευθύνη των διοικήσεων

Στην ελλιπή χρηματοδότηση αποδίδει η ΠΟΕΔΗΝ το πρόβλημα, που μάλιστα λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Βασική αιτία των φαινομένων βίας είναι η έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού. Πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες και να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας. Θα πρέπει να προσληφθεί επαρκής αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να εξυπηρετούνται έγκαιρα οι ασθενείς και όχι να περιμένουν 10 ώρες στα ΤΕΠ. Οι λιγοστοί γιατροί, νοσηλευτές δεν μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα δεκάδες περιστατικά που περιμένουν» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Περαιτέρω εμπλοκή προκαλεί η στάση των διοικήσεων των νοσοκομείων, οι οποίες μάλλον παρακολουθούν με απάθεια τα συμβάντα, κατά την ΠΟΕΔΗΝ. «Θα πρέπει άμεσα να γίνονται μηνυτήριες αναφορές από τις Διοικήσεις προς τα άτομα που προκαλούν τα εν λόγω φαινόμενα βίας και ανομίας και να συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Τώρα ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζόμενους θύματα των επιθέσεων. Ποιος εργαζόμενος θα τρέχει στα δικαστήρια στοχοποιημένος ο ίδιος και η οικογένειά του από τα εν λόγω παραβατικά άτομα;» διερωτάται η Ομοσπονδία και καλεί τον υπουργό Υγείας να ρυθμίσει το ζήτημα «πριν θρηνήσουμε θύματα».