Αίσθηση προκάλεσε η είδηση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος μιας μόνιμης γιατρού παθολόγου στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας το μεσημέρι του Σαββάτου μετά από περισσότερες από 35 ώρες εφημερίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική εξάντλησή της. Η έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση όσων έχουν μείνει και υπηρετούν στα νοσοκομεία, οι οποίοι καταγγέλλουν υπερ-εργασία και υπερ-εφημέρευση.
Σε περιόδους αργιών και ανάπαυλας όπως είναι το Πάσχα, το προσωπικό που εργάζεται είναι ακόμη πιο λίγο και τα περιστατικά εξουθένωσης ή τραυματισμών δεν είναι σπάνια. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της παθολόγου του νοσοκομείου Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» Βιβής Λουκοπούλου η οποία επιστρέφοντας σπίτι της από το νοσοκομείο και οδηγώντας το αυτοκίνητό της, συγκρούστηκε με τρένο. Φέροντας πολλαπλά τραύματα (θώρακας, ήπαρ, ωμοπλάτη), αλλά έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή της, η γιατρός του ΕΣΥ νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. «Δεν θυμάμαι τίποτα. Πραγματικά. Είμαι καλά και ευχαριστώ όλο τον κόσμο για την αγάπη του, αλλά ευχαριστώ πάρα πολύ κι όλους τους συναδέλφους που συνέτρεξαν για εμένα», ανέφερε η ίδια σε δηλώσεις της.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα έχει 12 μόνιμους παθολόγους. Δεν αποτελεί, δηλαδή, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με πολύ σοβαρή υποστελέχωση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, πάντως, σημειώνει ότι χρειάζονται ακόμη πέντε παθολόγοι για να εξυπηρετείται ο όγκος των περιστατικών που δέχεται το νοσοκομείο.
Ανεξάρτητα από τις συνθήκες του συγκεκριμένου ατυχήματος, οι επιπλέον εφημερίες και ώρες εργασίας οδηγούν συχνά σε τραυματισμούς ή προβλήματα υγείας τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων. Οι τόσο συχνές εφημερίες, άλλωστε, όπως και τα γνωστά «εντέλλεσθε», δηλαδή η υποχρεωτική μετακίνηση και εφημέρευση γιατρών σε άλλες δομές Υγείας – κατά βάση της Περιφέρειας – είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί νέοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ.
Του ατυχήματος της γιατρού του «Αγίου Ανδρέα» είχε προηγηθεί ακριβώς μία ημέρα πριν (την Μεγάλη Παρασκευή) ο θάνατος 57χρονου τραυματιοφορέα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ενώ εργαζόταν διπλοβάρδια, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων του νοσοκομείου. «Γνωρίζουμε ότι τα επαγγέλματα υγείας είναι δύσκολα με εξαντλητικά ωράρια και πολύ στρες. Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. Όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την Πολιτεία για εργατικό ατύχημα και ενίσχυση των οικογενειών όπως συμβαίνει πολύ σωστά με τους ένστολους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας την ανάγκη να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Με αφορμή το ατύχημα της γιατρού Βιβής Λουκοπούλου, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, απαριθμεί ακόμη τρία σοβαρά περιστατικά υγείας, συνδέοντάς τα με ακραίες συνθήκες εργασίας. Το ένα είναι ένα πρόσφατο τροχαίο μιας γυναίκας γιατρού που ενώ επέστρεφε από τη δουλειά, την πήρε ο ύπνος στο τιμόνι από την κόπωση και η οποία είχε μετακινηθεί από τις Σέρρες υποχρεωτικά να καλύψει εφημερία στη Δράμα. «Υπενθυμίζουμε την πτώση άλλου ειδικευόμενου συναδέλφου από μεγάλο ύψος, που είχε λιποθυμήσει από την κούραση μέσα στο νοσοκομείο και σώθηκε από θαύμα. Επίσης την Αναισθησιολόγο της Θεσσαλονίκης που υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε συνθήκες εξοντωτικής υπερ-εφημέρευσης και υπερ-εργασίας», σημειώνουν οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή.
«Καταγγέλλουμε στο Υπουργείο Υγείας, την Επιθεώρηση Εργασίας και την κυβέρνηση, τις άθλιες συνθήκες υπερ-εργασίας και υπερ-εφημέρευσης των εργαζόμενων γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά της περιφέρειας. Υπερεργασία που μπορεί να απειλήσει μέχρι και τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων», προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους.
Η στελέχωση του ΕΣΥ αποτελεί έναν «πονοκέφαλο» για το Υπουργείο Υγείας, καθώς λόγω των έντονων ωραρίων και εφημεριών οι γιατροί προτιμούν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε να φεύγουν για το εξωτερικό. Έτσι, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται θέσεις και ανά καιρούς δίνονται κίνητρα (οικονομικά και θεσμικά), τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να μην ελκύουν τους γιατρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι Πάσχα και κυρίως καλοκαίρι που τα νησιά γεμίζουν με επισκέπτες, γίνεται μια υπερπροσπάθεια μετακίνησης γιατρών για να στελεχωθούν, έστω υποτυπωδώς, τα Κέντρα Υγείας και οι περιφερειακές μονάδες υγείας.
Διαβάστε επίσης
Νησιά Αιγαίου: Τοποθετούνται 115 αγροτικοί γιατροί – Ο ρόλος τους στην Πρωτοβάθμια
ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο