Η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, στο κτήριο της οδού Αριστοτέλους, την Πέμπτη. Στη συνάντηση παρέστη από πλευράς του υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος, ενώ τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών – ΠΣΕ ΝΠΔΔ εκπροσώπησαν η Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσα Επιτροπής Κ. Κεραμιώτου, ο Γενικός Γραμματέας Π. Μπούρος καθώς και ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΕ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με κύριο σκοπό να ενημερωθεί σφαιρικά η νέα ηγεσία του υπουργείου για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ειδική αγωγή και τον κλάδο των εργοθεραπευτών. Το κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν ο τρόπος αποζημίωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή, ένα θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα και εξακολουθεί να παραμένει θολό. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εντάξει την ειδική αγωγή στον θεσμό των vouchers, μια απόφαση που επέφερε τέτοιο αλαλούμ, που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε αναγκαστεί να ανακοινώσει άρον-άρον την αναστολή της εφαρμογής της, αναστολή που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας για άλλη μια φορά τους ασφαλισμένους σε καθεστώς ομηρίας. Ο κ. Κωτσιόπουλος, αν και -όπως δήλωσε- το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκου, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητά του, δεσμεύθηκε να προωθήσει άμεσα την παράταση της αναστολής εφαρμογής των vouchers στην ειδική αγωγή, μέχρις ότου βρεθεί οριστική λύση για το θέμα.
Στην αρμοδιότητα του Π. Πρεζεράκου ανήκουν και μια σειρά από άλλα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, όπως η πιστοποίηση όλων των εργοθεραπευτών που θα ασκούν το επάγγελμα σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, βάσει της πλατφόρμας πιστοποίησης του Συλλόγου, την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή το 2020, την αναθεώρηση των παραρτημάτων του ΕΚΠΥ για την ειδική αγωγή με τη συμμετοχή του ΠΣΕ και στη βάση των πορισμάτων της Επιτροπής Ειδικής Αγωγής που θα πρέπει να νομοθετήσει ρεαλιστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση βάσει των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού και τέλος την αλλαγή εγκυκλίων του ΕΟΠΥΥ που αφορούν την ειδική αγωγή και καταστρατηγούν τις επιστημονικές πρακτικές. Για όλα αυτά τα θέματα ζητήθηκε από τον ΠΣΕ να συναντήσει άμεσα τον Π. Πρεζεράκο.
Από εκεί και πέρα, στον Ι. Κωτσιόπουλο τέθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου των εργοθεραπευτών για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργοθεραπευτές που απασχολούνται σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ. Το εν λόγω αίτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και ισχυρή νομική βάση, ενόψει της υπ’ αριθμ. 2585/2018 και ήδη αμετάκλητης Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που επιδικάζει – και δη νομιμότοκα – το συγκεκριμένο επίδομα σε εργοθεραπευτές δημόσιου νοσοκομείου.
Ακόμα, τέθηκε το θέμα του προσδιορισμού των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των χώρων εργοθεραπείας, στο πλαίσιο μιας συνολικής ρύθμισης των όρων άσκησης του εργοθεραπευτικού επαγγέλματος και προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος των παρεχομένων υπηρεσιών. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, μπορεί να προχωρήσει άμεσα, καθώς, στη διεύθυνση επαγγελμάτων υγείας, υπάρχει ήδη η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για τα εργαστήρια εργοθεραπείας, γνωμοδότηση που με μικρές αλλαγές μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
Παράλληλα, τέθηκε στον κ. Κωτσιόπουλο το αίτημα του ΠΣΕ για την τροποποίηση της απόφασης Α.Π.: Γ4β/Γ.Π.οικ.50604 της 1/7/2018 με τίτλο «Καθορισμός της διαδικασίας πρόσληψης του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, της κατάρτισης και τήρησης ηλεκτρονικών καταλόγων, της υποβολής αιτήσεων και ελέγχου δικαιολογητικών, των κριτηρίων, της μοριοδότησης και των προσόντων κατά κλάδο και ειδικότητα».
Ο κ. Κωτσιόπουλος ζήτησε από τον ΠΣΕ όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τα τρία αυτά θέματα, δεσμευόμενος να τα μελετήσει το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσει να τα δρομολογήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη λύση τους.
Τέλος, υπόψη του κ. Κωτσιόπουλου τέθηκαν και δύο ακόμα θέματα που αφορούν τον κλάδο των εργοθεραπευτών. Το πρώτο αφορά το πάγιο αίτημα του ΠΣΕ για συμμετοχή του στη Διυπουργική Επιτροπή των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για θέματα που αφορούν τα νομικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα (επαγγελματικά δικαιώματα, εκπαίδευση, αναγνώριση πτυχίων κλπ.), καθώς, ενόψει της νομικής φύσεως και των σκοπών του ΠΣΕ, κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία εκπροσώπων του σε επιτροπές και λοιπά συλλογικά όργανα της διοίκησης που χειρίζονται ζητήματα σχετιζόμενα με την εργοθεραπεία. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, δεν είναι ακόμα γνωστό αν η Επιτροπή αυτή θα συνεχίσει το έργο της με την προηγούμενη μορφή της, αλλά δεσμεύθηκε ότι ο ΠΣΕ θα είναι παρών σε όποια Επιτροπή αναλάβει τη συζήτηση των θεμάτων αυτών στο μέλλον.
Το δεύτερο θέμα αφορά στη διάθεση χώρου από το υπουργείο για τη λειτουργία των γραφείων του ΠΣΕ, καθώς αυτός έχει συσταθεί ως ΝΠΔΔ, δυνάμει των διατάξεων του Ν. 4461/2017. Λόγω του ότι η λειτουργία του και η οικονομική βιωσιμότητά του στηρίζονται αποκλειστικώς στις εισφορές των μελών του, η παραχώρηση ακινήτου (από το εποπτεύον Υπουργείο Υγείας) για τη στέγαση των γραφείων του, θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια για τον Σύλλογο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην ΠΔΕ να νοικιάσει γραφεία πριν τις εκλογές, ώστε η εκλεγμένη διοίκηση να έχει έτοιμες τις υποδομές και να συνεχίσει το έργο της ΠΔΕ χωρίς καθυστερήσεις. Στο αίτημα αυτό, ο κ. Κωτσιόπουλος δήλωσε ότι, αν και το υπουργείο διαθέτει ελάχιστα ακίνητα, δεσμεύθηκε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του Συλλόγου. Μέχρι τότε, δεσμεύθηκε επίσης ότι θα δοθεί άμεσα το δικαίωμα στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΣΕ να οργανώσει την υλικοτεχνική υποδομή που είναι απαραίτητη για την άμεση ανταπόκριση της εκλεγμένης διοίκησης του Συλλόγου στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το εργοθεραπευτικό επάγγελμα.