Την άμεση επανεξέταση και διόρθωση των σημειωμάτων των αυτόματων επιστροφών (clawback) για το 2023 ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με επιστολή που απέστειλε προς την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες εντοπίζουν λάθη στον υπολογισμό των ποσών που περιλαμβάνονται στα σημειώματα του clawback, τα οποία σημειωτέον επιδόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση για όλο το 2023.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, οι δαπάνες ύψους περίπου 18,9 εκατ. ευρώ από κεντρικές διαγνωστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ προσμετρήθηκαν λανθασμένα εντός του κλειστού προϋπολογισμού της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, αυξάνοντας έτσι τεχνητά την υπέρβαση και κατά συνέπεια τα ποσά του clawback. Σύμφωνα με τις εταιρείες, η ενσωμάτωση αυτών των δαπανών δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία ούτε και εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι, κατά τον ΣΦΕΕ, η προσέγγιση στον υπολογισμό των «αδιάθετων ποσών» από συμφωνίες κλειστών προϋπολογισμών. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η ΕΚΑΠΥ συγκρίνει ποσά που υπολογίζονται με διαφορετική τιμολόγηση, δημιουργώντας έτσι ένα τεχνητό υπόλοιπο clawback ύψους 179,9 εκατ. ευρώ και τελικά οδηγώντας σε επιπλέον χρέωση 33,3 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει ορθολογικός επανασχεδιασμός, το clawback δεν θα αποτελεί πλέον εργαλείο εξορθολογισμού της δαπάνης αλλά μηχανισμό αποεπένδυσης και αποδιάρθρωσης του συστήματος υγείας.

Διαβάστε επίσης

Χειμώνας (ΣΦΕΕ): Στην Ελλάδα τα φθηνότερα φάρμακα στην ΕΕ – Έρχονται επενδύσεις 160 δις στην Ευρώπη

Γεωργιάδης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Το ‘25 θα φτιάξουμε νέο κανάλι καινοτομίας για να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης στα φάρμακα

Γεωργιάδης: Αίρονται όλοι οι περιορισμοί για πρόσβαση ειδικών κατηγοριών ασθενών και εγκύων σε διαγνωστικές εξετάσεις