Σε μια δυναμική υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εξελίσσονται τα γραφεία «παραπόνων» ή επισήμως προστασίας δικαιωμάτων ληπτών/τριών υγείας. Η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ανακοίνωσε το συνολικό rebranding των συγκεκριμένων γραφείων, σε ομιλία της στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/τριών Υγείας που ήδη από το περασμένο φθινόπωρο έχουν αυξήσει τη δουλειά τους, θα ενισχυθούν περαιτέρω με προσωπικό ενώ ο ρόλος τους θα αναβαθμιστεί με επιπλέον αρμοδιότητες. «Θέλουμε να έρθουν στο προσκήνιο. Ήδη με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο και με την υποστήριξη της Ένωσης Ασθενών και τον Ενιαίο Κανονισμό Διαχείρισης των καταγγελιών, υπάρχει μεγάλη αύξηση ως προς την κινητικότητα των ασθενών και την προσέλευσή τους», σημείωσε η κυρία Βιλδιρίδη.

Ο θεσμός των συγκεκριμένων γραφείων έχει ήδη «ζωντανέψει» και οι πολίτες που κινούνται μέσα στο ΕΣΥ τον γνωρίζουν περισσότερο. Άλλωστε, το δείχνουν τα στοιχεία. Σε ό,τι αφορά στις γραπτές καταγγελίες, το 2024 έγιναν 469 περισσότερες σε σύγκριση με το 2023. Συγκεκριμένα, από 1.836 το 2023, το 2024 πραγματοποιήθηκαν 2.305 γραπτές καταγγελίες, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,5%. Μικρή μείωση κατά 1,7% παρουσίασαν τα προφορικά παράπονα (5.769 το 2024 έναντι 5.871 το 2023).

Τα αιτήματα κάθε είδους αυξήθηκαν κατά 36,4% σε διάστημα ενός έτους και πιο συγκεκριμένα, το 2024 έγιναν 15.292 αιτήματα, έναντι 11.212 το 2023. Εκτός από παράπονα και αιτήματα, αύξηση (+30,8%) καταγράφεται και στις ευχαριστήριες επιστολές, ο αριθμός των οποίων από 3.492 το 2023 ανέβηκε σε 4.569 το 2024.

Σύμφωνα με την κυρία Βιλδιρίδη, ο θεσμός των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως. «Γι’ αυτό, προχωράμε σε μια συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας τους, ώστε να τα κάνουμε ακόμη πιο ορατά και ακόμη πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να τα μετατρέψουμε σε έναν πραγματικό σύμμαχο των ληπτών υπηρεσιών υγείας, ενισχύοντας την επιρροή τους και διασφαλίζοντας ότι κάθε φωνή ακούγεται και κάθε πρόβλημα αντιμετωπίζεται ουσιαστικά».

Σύνδεση με το Ψηφιακό Εργαλείο Αξιολόγησης

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας θα λειτουργούν σε πλήρη εναρμόνιση με το νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενή που αναμένεται να λειτουργεί έως τα τέλη Μαΐου.

Τα Γραφεία Ληπτών θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε σχέση με την επεξεργασία των δεδομένων που προκύπτουν από τη διαδικασία αξιολόγησης. Πιο αναλυτικά, τα Γραφεία θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα του νοσοκομείου στο οποίο ανήκουν, ώστε να εντοπίζουν αδυναμίες και τομείς προς βελτίωση. Σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, θα προτείνουν τεκμηριωμένα μέτρα βελτίωσης, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, τα Γραφεία θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τη Διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να παρακολουθείται η εφαρμογή των προτάσεών τους και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την υλοποίησή τους.

Κάθε χρόνο, θα γίνεται μια έκθεση αναφοράς στην οποία απολογιστικά θα κωδικοποιούνται οι παρατηρήσεις που θα έχουν ληφθεί από τα ερωτηματολόγια (μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς), αλλά και οι ενέργειες που δρομολογούνται για τη βελτίωση παθογενειών μέσα στα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης 

Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαχείρισή τους – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Πόσο πίσω πάει στον χρόνο; Από ποια χρονιά ξεκινά το ψηφιακό ιστορικό μας

Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων