Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από τις υπηρεσίες ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, με τρία μηχανήματα να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, αφήνοντας πολλούς ογκολογικούς ασθενείς να υποβάλλονται σε αναμονή 2,5-3 μηνών. Ο λόγος που τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα ουσιαστικά έβαλαν «λουκέτο» είναι τα πεπαλαιωμένα μηχανήματα που ολοκλήρωσαν τον «κύκλο ζωής τους» και παρά τις προειδοποιήσεις των κατασκευαστριών εταιρειών για συντήρηση ή αντικατάστασή τους, το δημόσιο αδιαφόρησε.

Την ευθύνη για τη συντήρηση ή αντικατάσταση ενός μηχανήματος έχει το εκάστοτε εποπτεύον Υπουργείο. Εν προκειμένω πρόκειται για τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εθνικής Άμυνας, καθώς τα νοσοκομεία στα οποία τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα βγήκαν «off» είναι εκείνα του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» (Υπουργείο Υγείας), του νοσοκομείου 424 στη Θεσσαλονίκη (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και του Αρεταίειου (Υπουργείο Παιδείας).

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Συντονιστής Διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δρ Γιώργος Πισσάκας, πριν από λίγους μήνες το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα του «Αγίου Ανδρέα» στην Πάτρα πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Είχαν προηγηθεί επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από την εταιρεία ότι το μηχάνημα φτάνει στο … τέλος της ζωής του. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται, δηλαδή όταν ένα μηχάνημα οδεύει προς απόσυρση ή χρειάζεται συντήρηση, η κατασκευάστρια εταιρεία ειδοποιεί το νοσοκομείο σχετικά και το νοσοκομείο, δηλαδή το εποπτεύον Υπουργείο έχει την ευθύνη αντικατάστασής του. Στον «Άγιο Ανδρέα» δεν έγινε καμία κίνηση, ενώ ταυτόχρονα δε λειτουργεί ούτε το δεύτερο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, με αποτέλεσμα όλη η ευρύτερη περιοχή να καλύπτεται από το ένα μηχάνημα που λειτουργεί στο νοσοκομείο του Ρίου.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, έχει κινητοποιηθεί για το γραμμικό επιταχυντή του «Αγίου Ανδρέα» πολύ πριν σταματήσει να λειτουργεί και συγκεκριμένα από το 2021. Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ύψους 4 εκατ. ευρώ και αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου μηχανήματος. Πηγές της ΥΠΕ διαβεβαιώνουν ότι έως το τέλος του 2025 θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος και οι ογκολογικοί ασθενείς θα εξυπηρετούνται απρόσκοπτα.

Πριν λίγες ημέρες, «έσβησε» το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα του νοσοκομείου «424» στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα στη βόρεια Ελλάδα. Και σα να μην έφταναν τα παραπάνω, το ίδιο συνέβη και με το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αρεταίειου», το οποίο επίσης αφέθηκε, με αποτέλεσμα να σταματήσει να λειτουργεί. «Ένα ιστορικό νοσοκομείο έμεινε χωρίς ακτινοθεραπεία», σημειώνει ο κ. Πισσάκας.

Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο «401» λειτουργούν δύο μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ). Ωστόσο, το νοσοκομείο δεν έχει καταφέρει ακόμη να καθιερώσει ολοήμερη λειτουργία.

Ποιοτική αναβάθμιση στην ακτινοθεραπεία, αλλά υστέρηση σε μηχανήματα

Η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί πολύ στην ποιότητα της ακτινοθεραπείας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων χάρη στις δωρεές προηγμένων μηχανημάτων από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Επίσης, έχει καθιερωθεί η ολοήμερη λειτουργία, με αποτέλεσμα το 50% των αιτημάτων στο δημόσιο να καλύπτονται. Ωστόσο, υστερεί ακόμη στον αριθμό μηχανημάτων. Στην Αττική, η οποία καλύπτει το μισό πληθυσμό υπάρχουν 13 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία και 19 στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Πισσάκας, βέβαια, επαναφέρει το μεγάλο πρόβλημα χρεώσεων από τον ιδιωτικό τομέα για ακτινοθεραπεία, ενώ η νομοθεσία είναι σαφής: Οι ασθενείς δεν πληρώνουν για ακτινοθεραπεία ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μια παθογένεια για την οποία έχουν γίνει διαβήματα από την ιατρική κοινότητα αλλά και τον Συνήγορο του Καταναλωτή και δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται.

Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει προκύψει, στερώντας σε ογκολογικούς ασθενείς πολύτιμες θεραπείες είναι η έλλειψη πρωτοβουλίας για την επιδιόρθωση του μηχανήματος cyberknife στο Αρεταίειο, που έπαθε βλάβη τον περασμένο Αύγουστο από μια πλημμύρα στο νοσοκομείο. Πρόκειται για σύστημα ρομποτικής ακτινοχειρουργικής που ακτινοβολεί τον όγκο σε υψηλή δόση, προστατεύοντας, ωστόσο, την περιοχή γύρω από τον όγκο. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι το μοναδικό στο δημόσιο και δε λειτουργεί, με τους ασθενείς να έχουν ως μοναδική διέξοδο τον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε επίσης

Πραγματικότητα γίνεται το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων – Τι προσφέρει στους πολίτες

Ογκολογικοί ασθενείς: Ποια εμπόδια συναντούν στην αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα του σήμερα

Ογκολογικοί ασθενείς: Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζει η θεραπεία τους στην Ελλάδα