Με τη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών και μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το 13ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza.

Το Σεμινάριο είχε ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων γύρω από το Πρόγραμμα το οποίο ενισχύει το σεβασμό και την πρακτική για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα στις σχολικές αίθουσες. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας το πρόγραμμα υλοποιείται σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας από το 2016 και βασίζεται στη ζωή και το έργο σπουδαίων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς. Είναι ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights και βασίζεται στο βιβλίο της Προέδρου του Kerry Kennedy.

Στο φετινό σεμινάριο παρουσιάστηκαν δράσεις σχολείων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και δυο ειδικά αφιερώματα γύρω από τη σπουδαιότητα του αθλητισμού στο χτίσιμο της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη και τις προκλήσεις που φέρνει στην εκπαίδευση τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τίμησε την μνήμη της Ιδρύτριας του Robert F. Kennedy Human Rights, Ethel Kennedy.

Χαιρετισμό, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στην έναρξη του Σεμιναρίου απηύθυνε η Πρόεδρος του Robert F. Kennedy Human Rights κυρία Kerry Kennedy η οποία μίλησε για τη σημασία της διδασκαλίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην νέα γενιά και για την ανάγκη η ανθρωπότητα ενωμένη να προασπίζεται το δίκαιο.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κυρία Νούλη Μανώλη, ευχαρίστησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που έχουν αγκαλιάσει με θέρμη το Πρόγραμμα, όπως το οραματίστηκε η αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Η αίθουσα αυτή σήμερα είναι πιο γεμάτη από ποτέ. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και σύμμαχοι. Ο ενθουσιασμός και η εκτίμηση που μοιραζόμαστε σε αυτό τον ωραίο αγώνα μας δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτόν που χάραξε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στον οποίο είμαστε συνοδοιπόροι με την Ελληνική Πολιτεία και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ και το Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, συνεργαζόμενους φορείς όπως η Axion Hellas και εκατοντάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια».

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κύριος Γεώργιος Μαυρωτάς στον χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία της ανάπτυξης του αθλητισμού στα σχολεία και σημείωσε πώς ο αθλητισμός προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Η ανάπτυξη του αθλητισμού στα σχολεία είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος και πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για αυτό. Πέρα από τα προφανή οφέλη του αθλητισμού στην υγεία, ο αθλητισμός είναι και ένα μεγάλο σχολείο σε άλλο επίπεδο. Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει ότι «ο αθλητισμός γελάει μπροστά στις διακρίσεις». Και είναι ακριβώς έτσι γιατί ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο σχολείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά μαθαίνουν την προσπάθεια, τη συνεργασία, την ήττα, την νίκη, τους κανόνες, την αξιοκρατία».

O Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κύριος Σπυρίδων Δουκάκης μίλησε για τη μεγάλη σημασία της διδασκαλίας του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» στα ελληνικά σχολεία: «Η διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία μας έχει μεγάλη σημασία, γιατί ό, τι πετυχαίνουμε στα σχολεία τα παιδιά το μεταφέρουν στα σπίτια και στις ζωές τους. Και μόνο έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε συνολικά την κοινωνία μας».

Το «παρών» στο Σεμινάριο έδωσε η AXION Hellas που αποτελεί σταθερό σύμμαχο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, φροντίζοντας για τη διδασκαλία και εξάπλωση του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ», ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Η Πρόεδρος της AXION Hellas κυρία Αλίκη Δρακούλη τόνισε ότι: «Η συνεργασία μας με αυτό το Πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους νέους ανθρώπους και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι μια προσωπικότητα που άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το έργο και η παρακαταθήκη της είναι ζωντανά και μας εμπνέουν».

Το Σεμινάριο συντόνισε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ κυρία Ινώ Κωνσταντοπούλου η οποία μίλησε αναλυτικά και για το νέο κεφάλαιο που θα ενταχθεί στο βιβλίο του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» και θα είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Robert F. Kennedy Human Rights και με τον τρόπο αυτό δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο, που διδάσκονται το Πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσωπικότητα και το έργο ζωής της μεγάλης Ελληνίδας που αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη ζωή της. Μάλιστα, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου παρουσιάστηκε και το νέο εξώφυλλο του βιβλίου με την φωτογραφία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, ανάμεσα στις φωτογραφίες με τους μεγάλους αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

H Διευθύντρια του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» στο Robert F. Kennedy Human Rights κυρία Karen Robinson στην ομιλία της σε εκπαιδευτικούς και παιδιά μίλησε για το καίριο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζει την κοινωνία και την εκπαίδευση. «Τα πράγματα θα αλλάξουν και αυτό είναι κάτι που γινόταν πάντοτε. Οι κοινωνίες μας εξελίσσονται και προχωράνε μπροστά. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν αυτό το νέο εργαλείο με θετικό τρόπο. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι χρειάζονται ειδική εκπαίδευση πάνω σε αυτό, έτσι ώστε να κατευθύνουν τους μαθητές τους να γίνουν πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες και τα νέα εργαλεία με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο», είπε ανάμεσα σε άλλα η κυρία Robinson.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το ειδικό αφιέρωμα στον αθλητισμό με τη συμμετοχή δύο θρύλων του ελληνικού αθλητισμού: του Παναγιώτη Γιαννάκη, Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών, πρωταθλητή μπάσκετ και του Γεώργιου Καραγκούνη, Legends 2004, πρωταθλητή ποδοσφαίρου. Στην ειδική αυτή ενότητα που συντόνισε ο Βαγγέλης Ιωάννου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου οι δύο πρωταθλητές μίλησαν αναλυτικά για το πώς ο αθλητισμός καλλιεργεί τα υψηλότερα ιδεώδη στα παιδιά και τόνισαν ότι είναι πολύ σημαντικό ο αθλητισμός να ενταχθεί ακόμα περισσότερο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων.

«Ο αθλητισμός είναι ό, τι σπουδαιότερο μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Στην αρχαιότητα σταματούσαν ακόμα και οι πόλεμοι προκειμένου να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μέσα από τον αθλητισμό διδάσκεται κανείς το παιχνίδι της ζωής: Πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι, να δίνεις πάσες. Γιατί όταν δίνεις μία πάσα, γίνονται δύο χαρούμενοι, και αυτός που παίρνει και αυτός που δίνει. Ότι στο γήπεδο είμαστε όλοι ίσοι. Δεν υπάρχουν διακρίσεις. Μαθαίνεις να κερδίζεις και να χάνεις. Γιατί μαθαίνεις πως μια νίκη δεν πρέπει να σου παίρνει το μυαλό, και πως η ήττα δεν πρέπει να σου πάρει την καρδιά. Και μαθαίνεις πως τελικά πρωταθλητής είναι όχι ο πρώτος, αλλά αυτός που νικάει τον χθεσινό εαυτό του», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

«Χωρίς ομαδικότητα και χωρίς συνεργασία δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Για να γίνει κάποιος πρωταθλητής χρειάζεται πολύ μεγάλος κόπος. Έχουν προηγηθεί πολλές απογοητεύσεις, ήττες, δύσκολες στιγμές. Εκεί φαίνεται ποιος μπορεί να τα καταφέρει. Να μην το βάζουμε κάτω. Αυτά είναι κάποια από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μπορεί να μας δώσει ο αθλητισμός», τόνισε ο Γιώργος Καραγκούνης.

Η παρουσία των δυο πρωταθλητών ενθουσίασε τους 50 περίπου παριστάμενους μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις που υλοποίησαν στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Τις δράσεις τους παρουσίασαν τα παρακάτω σχολεία:

• ΓΕΛ Θρακομακεδόνων, που εκπροσωπήθηκε από την φιλόλογο κυρία Ελευθερία Μαρέλη η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Όταν το Λύκειο ξαναπάει Δημοτικό..»
• Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας, που εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια κυρία Βίκη Γάκη, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, που εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή κύριο Ηλία Ντέντε, ΕΠΑΛ Καρπάθου, που εκπροσωπήθηκε από την οικονομολόγο κυρία Ευαγγελή Θανασάρα, 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης, που εκπροσωπήθηκε από τον οικονομολόγο κύριο Χρήστο Ρίγγα. Τα σχολεία αυτά σε συνεργασία παρουσίασαν μια δράση που οργάνωσαν με θέμα « Η θερμοκρασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις σχολικές αίθουσες».
• Λύκειο International School of Athens, που εκπροσωπήθηκε από την φιλόλογο κυρία Λουκία Κεφαλληνού, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Διάλογος Πολιτισμών ανάμεσα σε σχολεία του κόσμου».
• 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής που εκπροσωπήθηκε από την φιλόλογο κυρία Ασπασία Παπαναστασίου, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Αναζητώντας τον άνθρωπο. Δράσεις βασισμένες στην ομιλία του Γιώργου Σεφέρη στη Σουηδική Ακαδημία».
• Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ, που εκπροσωπήθηκαν από την φιλόλογο κυρία Χριστίνα Σταμάτη, την καθηγήτρια κυρία Μαρία Λυμπέρη και τον καθηγητή κύριο Βασίλη Τάτση, οι οποίοι έκαναν μια παρουσίαση με θέμα «Στάση Ζωής: Εκπαίδευση για έναν καλύτερο κόσμο».
• 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά, που εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια κυρία Έλενα Χασαλεύρη, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Γνωρίζοντας τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βιωματικό εργαστήριο».
• Δημοτικό Σχολείο Κεφαλληνίας, που εκπροσωπήθηκε από την εκπαιδευτικό κυρία Στυλιανή Μποχώτη, η οποία παρουσίασε την προσαρμογή του προγράμματος Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία για μαθητές Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού.
• Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών, που εκπροσωπήθηκε από την θεολόγο κυρία Μαρία Λαπατσάνη, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Οι μαθητές λένε την αλήθεια στην εξουσία. Τα δικαιώματα των γυναικών».
• Γυμνάσιο Γέρας, Λέσβος, που εκπροσωπήθηκε από την μαθηματικό ειδικής αγωγής, κυρία Ευαγγελία Πολυχρόνη, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγιά: Η ζωή μιας πρόσφυγα εγκύου στο νησί της Λέσβου».
• Α’ Γυμνάσιο Αρσάκειο Ψυχικού, που εκπροσωπήθηκε από την φιλόλογο κυρία Βάλια Λουτριανάκη, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Η φωνή μου έχει δύναμη».
• 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας Ημαθίας, που εκπροσωπήθηκε από την φιλόλογο κυρία Ελένη Αγγέλη, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Ars Poetica».
• 2o Γυμνάσιο Γλυκών Νερών, που εκπροσωπήθηκε από την φιλόλογο κυρία Καλλιόπη Μαθιουδάκη, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Τα παιδιά ενώνουμε τη φωνή μας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις».
• 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου, που εκπροσωπήθηκε από την φιλόλογο κυρία Ξανθούλα Δημαράκη, η οποία έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Ήθελα να μάθω γράμματα αλλά…».
• Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού, που εκπροσωπήθηκε από τον φιλόλογο κύριο Ιορδάνη Παπαδόπουλο, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και η ατζέντα 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη. Μια κριτική προσέγγιση».

Ειδήσεις σήμερα 

Επέκταση του επιδόματος κώφωσης για όλους τους κωφούς ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – «Διορθώνουμε μια διαχρονική αδικία»

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τα «ένοχα» φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο – Οι επικίνδυνες ηλικίες

Πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή