Αναδεικνύοντας την ανάγκη στήριξης της καινοτομίας με στόχο τη δημιουργία ενός ανθεκτικότερου και βιώσιμου συστήματος Υγείας, η AstraZeneca συμμετείχε στο φετινό Delphi Economic Forum Χ, σε ειδική θεματική ενότητα με τίτλο «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II». Η συζήτηση, στην οποία μίλησε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, εστίασε μεταξύ άλλων στην εν εξελίξει δεύτερη μελέτη της διεθνούς συνεργασίας PHSSR (Partnership for Health System Sustainability and Resilience) για την Ελλάδα.

«Στην AstraZeneca, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε αξία και πέρα από τον αντίκτυπο των φαρμάκων μας, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα σε οτιδήποτε κάνουμε – από το εργαστήριο μέχρι τον ασθενή. Θεωρούμε παράλληλα πως οι καλύτερες δυνατές λύσεις δίνονται μέσω της συνεργασίας όλου του φάσματος των εμπλεκόμενων. Συνδυάζοντας αυτές τις αρχές μας, το 2020 αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη διεθνή συνεργασία PHSSR σε συνεργασία με το London School of Economics και το World Economic Forum. Πέντε χρόνια μετά, και με περισσότερες από 30 χώρες να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, επιβεβαιώνεται ότι δεν κάναμε λάθος που διεθνώς αλλά και εθνικά στηρίξαμε το PHSSR».

Κατά την ομιλία της η κα. Χουλιάρα τόνισε ότι σε μία αγορά όπως η ελληνική, στην οποία οι πόροι είναι πεπερασμένοι, πρέπει να μελετούμε πώς στοχευμένες τομές μπορούν να καταλήξουν σε εξοικονομήσεις και πώς αυτές μπορούν να επαναεπενδυθούν στην Υγεία και να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τρεις βασικές προτεραιότητες:

«Πρώτον, η καινοτομία είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια δυναμική επένδυση στην υγεία των ασθενών, στη δημόσια υγεία, την κοινωνική ευημερία και στην οικονομική ανάπτυξη. Η φαρμακευτική καινοτομία αντιπροσωπεύει μια οικονομικά αποδοτική επένδυση με μεγάλα και μετρήσιμα οφέλη. Όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά και μετατρέπει προηγουμένως απειλητικές για τη ζωή παθήσεις σε αποτρέψιμες, ή θεραπεύσιμες. Τα οφέλη από την καλύτερη υγεία ενός ασθενή αλλά και η μακροχρόνια εξοικονόμηση που μπορεί να προσφέρει μία νέα θεραπεία από την πιθανή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας οφείλουν να λαμβάνονται υπ’ όψη στην πράξη, σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων.

Επίσης, η υποχρεωτική εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε όλες τις παθήσεις, σε συνδυασμό με τα μητρώα ασθενών και όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης της Υγείας, είναι βέβαιο πως θα έχουν σημαντικότατο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

Επιπλέον, οφείλουμε να επιμείνουμε στα προγράμματα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, στα οποία έχει συντελεστεί, τα τελευταία χρόνια, σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια εμπροσθοβαρή επένδυση, με τη δυναμική όμως να αποδώσει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο μέλλον — τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Οι ανωτέρω επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τόσο τις εκβάσεις για τους ασθενείς όσο και την αποδοτικότητα και εν τέλει την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Κάτι που για μας στην AstraZeneca αποτελεί προτεραιότητα, και σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή της δεύτερης μελέτης του PHSSR που εστιάζει στα χρόνια νοσήματα. Η Ελλάδα είναι και πάλι ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην οποία προχωρά η δεύτερη μελέτη του PHSSR μαζί με τις Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Πολωνία και Καναδά».

Στο πλαίσιο της έμφασης που δίνει η AstraZeneca στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, η κα. Χουλιάρα χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική τη δήλωση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη — ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση — ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης της εξέτασης κρεατινίνης, για την έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικών καρδιολογικών εξετάσεων. Υπολογίζεται πως 1 εκ Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο, με το 80% να είναι αδιάγνωστοι. Με την ένταξη μίας απλής εξέτασης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, οι:
Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ιωάννης Τσίμαρης, Βουλευτής Ιωαννίνων, Κοινοβουλευτικός υπεύθυνος για τον τομέα Υγείας, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Το συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Ειδήσεις σήμερα 

Επέκταση του επιδόματος κώφωσης για όλους τους κωφούς ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – «Διορθώνουμε μια διαχρονική αδικία»

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τα «ένοχα» φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο – Οι επικίνδυνες ηλικίες

Πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή