Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της κίνησης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία το 2024, όπως προκύπτουν από το BI-Health (Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας. Τα δεδομένα για τα απογευματινά ιατρεία δείχνουν πως σε 41 νοσηλευτικά ιδρύματα δεν πραγματοποιούνται καθόλου επισκέψεις το απόγευμα, ενώ στους «πρωταθλητές» της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων είναι και νοσοκομεία … αουτσάιντερ πέρα από τα προφανή μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας, οι περισσότεροι εξετασθέντες στα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία στο ΕΣΥ το 2024 καταγράφηκαν όχι σε νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά στο Πανεπιστημιακό Λάρισας που έρχεται πρώτο με 44.485 άτομα που εξυπηρετήθηκαν στην ολοήμερη λειτουργία (όπως λέγονται πλέον τα απογευματινά ιατρεία). Δεύτερο κατά σειρά έρχεται το νοσοκομείο για δερματολογικά προβλήματα «Ανδρέας Συγγρός» (43.154 εξετασθέντες) και τρίτο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (33.565 άτομα). Σαν μια γενική διαπίστωση, όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας καταγράφουν μεγάλο αριθμό επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, γεγονός λογικό μιας και οι πολίτες διαχρονικά δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Το νοσοκομείο ΚΑΤ, περισσότερο δημοφιλές για ατυχήματα και ορθοπεδικά προβλήματα, συγκέντρωσε 29.524 ασθενείς στην απογευματινή λειτουργία του και ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο «Αγίου Νικολάου» στην Κρήτη με 25.686 εξετασθέντες. Στην Κρήτη διαπιστώνεται πως στις περισσότερες μεγάλες υγειονομικές δομές της, η προσέλευση στα απογευματινά ιατρεία είναι μεγάλη. Και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» κατέγραψε το 2024 συνολικά 18.292 εξετασθέντες.

Το νοσοκομείο «Αττικόν» στη δυτική Αττική, το οποίο γενικά δέχεται έναν πολύ μεγάλο όγκο ασθενών, έτσι και στα απογευματινά ιατρεία δέχθηκε το 2024 συνολικά 24.046 άτομα. Επίσης, το «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καταγράφει έναν αξιοσημείωτο αριθμό εξετασθέντων το απόγευμα (20.464).

Νοσοκομεία χωρίς απογευματινά ιατρεία

Στον αντίποδα, 41 νοσηλευτικά ιδρύματα είχαν μηδενική προσέλευση το 2024 στην ολοήμερη λειτουργία. Τα περισσότερα από αυτά είναι δομές νησιών, που λειτουργούν περισσότερο σαν Κέντρα Υγείας και δε διαθέτουν το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό για να ενεργοποιηθούν απογευματινά ιατρεία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα νοσοκομεία η παρουσία των οποίων σε αυτή τη λίστα προκαλεί εντύπωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» ή τα νοσοκομεία βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Διδυμότειχου. Επίσης, τα νοσηλευτικά ιδρύματα Πύργου, Σπάρτης, Πρέβεζας, Μεσολογγίου, καθώς και εκείνα στο Άργος και το Ναύπλιο.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) το περασμένο έτος περιέθαλψε περισσότερους από 11,8 εκατομμύρια πολίτες, με το 25% αυτών να συγκεντρώνεται σε μόλις 12 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Από το σύνολο των πολιτών που απευθύνθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία – δεν αποτελούν μοναδικούς ασθενείς – η πλειονότητα πέρασε τις πόρτες των νοσοκομείων μέσω των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (6.376.981 επισκέψεις). Στα Επείγοντα αναζήτησαν ιατρική βοήθεια 4.839.771 πολίτες και άλλοι 586.295 στα Ολοήμερα ιατρεία και τμήματα.

Ο αριθμός των περιστατικών που υποδέχθηκαν το περασμένο έτος τα 124 νοσοκομεία της χώρας, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ), στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στην Ολοήμερη λειτουργία, είναι ο υψηλότερος που καταγράφηκε την τελευταία 5ετία, αλλά αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με εκείνον του τελευταίου προπανδημικού έτους. Συγκεκριμένα, το 2019 το ΕΣΥ είχε διαχειριστεί 13.119. 515 περιστατικά, δηλαδή περισσότερα από 1,3 εκατ. περιστατικά σε σχέση με εκείνα το 2024.

Διαβάστε επίσης 

ΕΣΥ: Έχετε μήνυμα στο κινητό σας, για να αξιολογήσετε τα Νοσοκομεία – Όλα τα βήματα

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Πόσα έχουν γίνει – Πού σκαλώνει η διαδικασία

ΕΣΥ: Πώς φτάνουν οι Έλληνες ασθενείς στα νοσοκομεία – Ποιοι πάνε με παραπεμπτικό και ποιοι μόνοι τους