«Γκάζι» πατάει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά για τα νοσοκομεία, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Αριστοτέλους που έχει ακυρωθεί δύο φορές έως τώρα.
Οι εφημερίες και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής είναι ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Υγείας να ενσωματώνονται μεν, με αργό ρυθμό δε. Ήδη εντάχθηκαν τέσσερα Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής ώστε να συνδράμουν στην αποσυμφόρηση των Επειγόντων. Ωστόσο, καταρχάς είναι λίγα σε αριθμό για να «σηκώσουν» βάρος από τα περιστατικά και είναι ακόμη νωρίς να αποτιμηθεί η επίδρασή τους.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία να συλλέξει όσο περισσότερα στοιχεία μπορεί για τις αναμονές στις εφημερίες μετά τις αλλαγές των τελευταίων μηνών και να τα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στο Υπουργείο – πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Οι έντονες διαμαρτυρίες των γιατρών, πάντως, για την πρωινή εφημέρευση που είναι σε εφαρμογή εδώ και λίγους μήνες, καθώς και η αύξηση κάποιες ημέρες των προσελεύσεων στις πρωινές εφημερίες συγκεκριμένων νοσοκομείων, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην επόμενη γενική εφημερία του εκάστοτε νοσηλευτικού ιδρύματος, έχουν φέρει «γκρίνια» σε Υπουργείο Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με την απερχόμενη πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, που η «γαλάζια» παράταξη δεν προηγήθηκε σε ψήφους στις πολύ πρόσφατες εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει και άλλες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των χρόνων αναμονής στις εφημερίες: Το γνωστό πλέον «βραχιολάκι» το οποίο θα σκανάρουν οι ασθενείς σε ειδικά μηχανήματα για την αναλυτική καταγραφή της αναμονής σε κάθε στάδιο της εφημερίας, όπως επίσης και η τοποθέτηση 500 τραυματιοφορέων. Και τα δύο, όμως, δεν έχουν προχωρήσει. Το «βραχιολάκι» ετοιμάζεται να κάνει … πρεμιέρα στον Ευαγγελισμό, αλλά ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί τα άλλα νοσοκομεία τα οποία θα ενταχθούν στην πιλοτική φάση του προγράμματος, ενώ σε ό,τι αφορά στους τραυματιοφορείς αναρτήθηκαν μεν οι πίνακες των αποτελεσμάτων, μένουν όμως ενστάσεις και απαιτείται λίγος χρόνος μέχρι οι νέοι υπάλληλοι να πιάσουν δουλειά στα Επείγοντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακύρωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην οδό Αριστοτέλους, η οποία θα λάμβανε χώρα χθες, φέρεται να συνδέεται με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για αυξήσεις στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί ακόμη μία ακύρωση την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας – πιθανότατα την άλλη εβδομάδα. Το σίγουρο είναι ότι στο μεταξύ η ηγεσία του Υπουργείου είναι επί ποδός για να παρουσιάσει τα έργα που προχωρά και πώς έχουν εξελιχθεί.
Χειρουργεία, απογευματινά χειρουργεία, clawback
Μία από τις μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας είναι η πρόσβαση των πολιτών στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείου για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν μέσω διαδικτύου πόσο ακριβώς θα χρειαστεί να περιμένουν για την επέμβαση που τους ενδιαφέρει στο νοσηλευτικό ίδρυμα που θέλουν και αναλόγως να κρίνουν εάν θα προχωρήσουν σε αυτό ή σε κάποιο άλλο.
Σε αναμονή είναι και η έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στις ιδιωτικές κλινικές για ταχύτερη απορρόφηση των περιστατικών. Το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων διαφημίστηκε έντονα και ήταν μια μεταρρύθμιση στην οποία «πόνταρε» η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, δεν προχωρούν με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό, εφόσον στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και αναισθησιολόγους.
Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του δυσθεώρητου clawback στο φάρμακο. Πρόκειται για μία διαχρονική «πληγή» του τομέα της Υγείας στη χώρα μας, με έμμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, καθώς με τα ύψη των αυτόματων επιστροφών στις οποίες υποχρεώνονται οι φαρμακευτικές εταιρείες, δε βρίσκουν κίνητρο να φέρνουν νέα και καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Εφημερίες νοσοκομείων: Οι πρώτες 18 μέρες στα Επείγοντα με το νέο σύστημα στην Αττική
Μάχη στις εφημερίες: 4 βαριά περιστατικά περιμένουν ακόμη κρεβάτι στο «Γεννηματάς»
Γεωργιάδης: Στόχος μου να μειωθούν κατά δύο ώρες τουλάχιστον οι αναμονές στις εφημερίες από το Πάσχα