Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι το νεότευκτο «Σπίτι του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε παιδιά και εφήβους που έχουν εκτεθεί σε ψυχοτραυματικά βιώματα, όπως η κακοποίηση και η ενδοοικογενειακή βία.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και συνομίλησε με τους ψυχολόγους και επιμελητές ανηλίκων που εργάζονται σε αυτό. Είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η δικανική εξέταση των ανήλικων θυμάτων και των ανήλικων μαρτύρων κακοποίησης σε φιλικό για τα παιδιά περιβάλλον, από εξειδικευμένους και κατάλληλα καταρτισμένους επιστήμονες βάσει συγκεκριμένου και ειδικά δομημένου πρωτοκόλλου.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το «Σπίτι του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη - «Είναι παρήγορο ότι η Πολιτεία μπορεί να παρέχει ένα πλαίσιο προστασίας»

 

«Από τη μία διαχειρίζεστε τόσο τραγικά περιστατικά, από την άλλη είναι παρήγορο ότι η πολιτεία μπορεί, με την υποστήριξη φορέων που έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο, να παρέχει πια στα παιδιά ένα πλαίσιο προστασίας. Ώστε αυτή η τόσο δύσκολη – γιατί φαντάζομαι είναι πολύ τραυματική – εμπειρία για το παιδί, να πρέπει να μιλήσει γι’ αυτά τα περιστατικά, να το κάνει μια φορά και να χρησιμοποιείται μετά αυτή η κατάθεση ως αποδεικτικό υλικό για να επιμεληθεί η Δικαιοσύνη», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το «Σπίτι του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη - «Είναι παρήγορο ότι η Πολιτεία μπορεί να παρέχει ένα πλαίσιο προστασίας»

 

«Αλλά, βέβαια, εσείς το ξέρετε καλύτερα ότι είναι η αρχή της διαδικασίας μόνο. Αυτό είναι ένα μακρύ ταξίδι, το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο. Γι’ αυτό η παροχή υποστήριξης σε όλα τα βήματα, ειδικά αν συζητάμε και για περιπτώσεις απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολα περιστατικά. Πάντα θα μας αιφνιδιάζει η έκταση του ανθρώπινου δράματος, αλλά πρέπει να είμαστε εδώ να μπορούμε να προνοούμε και για τις πιο σκληρές υποθέσεις», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το «Σπίτι του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη - «Είναι παρήγορο ότι η Πολιτεία μπορεί να παρέχει ένα πλαίσιο προστασίας»

 

Η δικανική εξέταση, την οποία παρακολουθούν οι προανακριτικές, ανακριτικές και αστυνομικές αρχές από ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καταγράφεται οπτικο-ακουστικά και αξιοποιείται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η επαναθυματοποίηση του ανήλικου θύματος, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται και οι οικογένειές τους.

Το «Σπίτι του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, το τρίτο στην Ελλάδα μετά της Αθήνας και του Πειραιά, τα οποία συστεγάζονται, εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στον νέο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο του, με τις πρώτες δικανικές εξετάσεις να πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο 2025. Ο εξοπλισμός του υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Σωματείο «ΕΛΙΖΑ», κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος Αγγελικούση.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας.