Να θωρακιστούν με το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β σπεύδουν αρκετοί φοιτητές και νέοι στην Πάτρα, ενόψει του Πατρινού Καρναβαλιού και στον απόηχο του θανάτου ενός 20χρονου τον περασμένο μήνα, όπως και της συρροής κρουσμάτων που καταγράφηκε πέρυσι στη φοιτητούπολη.
Με αφορμή την τωρινή ανησυχία που έχει προκληθεί για τη μηνιγγίτιδα σε πολλές οικογένειες, προκύπτει ένα κομβικό ερώτημα: Ποιος κάνει εμβόλια σε νεαρούς ενήλικες εφόσον ο παιδίατρος είναι αρμόδιος έως και τα 16 χρόνια ενός εφήβου.
Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται μια «γκρίζα ζώνη», γενικά σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ο καθ’ ύλην αρμόδιος να ενημερώσει σωστά τους ενήλικες ποια εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνουν και κάθε πότε στη ζωή τους, όπως επίσης και πού μπορούν να τα πραγματοποιούν. Αποτέλεσμα, τα εμβολιαστικά ποσοστά να μειώνονται και να επανέρχονται στο προσκήνιο «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως είναι η ιλαρά και ο κοκκύτης, ασθένειες για τις οποίες υπάρχει πανευρωπαϊκή επιδημική έξαρση μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικό του «κενού» που υπάρχει και της απουσίας κατεύθυνσης ιδιαίτερα νεαρών ενηλίκων είναι η περίπτωση που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr. Δεκαοχτάχρονος που σπουδάζει στην Πάτρα θέλει να πραγματοποιήσει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, το οποίο αγόρασαν οι γονείς του, καθώς δεν συνταγογραφείται και κατά συνέπεια δεν καλύπτεται από την Πολιτεία για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η ερώτηση της μητέρας του στον φαρμακοποιό εάν μπορεί να του κάνει εκείνος το εμβόλιο, συνοδεύτηκε από την ερώτηση εάν έχει κλείσει τα 18, καθώς μόνο «για άτομα άνω των 18 μπορεί να γίνει το εμβόλιο στο φαρμακείο». Νωρίτερα, στην αντίστοιχη ερώτηση σε παθολόγο εάν μπορεί να κάνει το εμβόλιο η απάντηση ήταν αρνητική. Ο παθολόγος, μάλιστα, παρέπεμψε σε κάποιο Κέντρο Υγείας.
Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ορίζει ως εφηβεία τα 21 έτη. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι παιδίατροι βλέπουν τα παιδιά μέχρι και τα 16 χρόνια. Τι κάνουν οι γονείς των εφήβων στην πράξη; Άτυπα συνεχίζουν να πηγαίνουν στον παιδίατρο για εμβόλια που έχουν ξεχαστεί ή γίνονται στην ενήλικη ζωή, καθώς είναι αυτός που γνωρίζει καλά το παιδί, το ιστορικό του, την υγεία του. «Ποιος, όμως, είναι ο υπεύθυνος για τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες», αναρωτιέται η Παιδίατρος, Δρ Όλγα Τζέτζη.
Σύμφωνα με την ίδια, αναμφισβήτητα ο παιδίατρος είναι αυτός που είναι κοντά στον έφηβο και στην οικογένεια του μιας και έχει αναλάβει την ιατρική παρακολούθηση από τη νεογνική ακόμη ηλικία. Για αυτούς τους λόγους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με επαναλαμβανόμενα αιτήματά της έχει ζητήσει τη δυνατότητα παράτασης της κλινικής εξέτασης, ιατρικής παρακολούθησης και συνταγογράφησης για τους εφήβους από τον παιδίατρο μέχρι την ηλικία των 18 ετών και στις περιπτώσεις εφήβων με χρόνιο νόσημα μέχρι την ηλικία των 21 ετών.
Μάλιστα, το πρόβλημα ιατρικής κάλυψης στην πρώιμη νεαρή ηλικία είχε αναδειχθεί εμφατικά στην περίπτωση της άτυχης Ραφαέλας Πιτσικάλη που δυστυχώς έχασε τη μάχη για τη ζωή της πολύ νωρίς. «Πρέπει να καλυφθεί θεσμικά, στο τομέα υπηρεσιών υγείας το κενό περίθαλψης και φροντίδας της εφηβικής-πρώιμης νεαρής ηλικίας. Των παιδιών δηλαδή που αντιμετώπισαν ένα σοβαρό θέμα υγείας ή ένα χρόνιο θέμα και όταν μεγαλώνουν «χάνονται» μεταξύ διαφορετικών γιατρών, νοσοκομείων, ιατρικών ιστορικών και επαναλαμβανόμενων εξετάσεων χωρίς ένα κοινό σημείο αναφοράς», είχε γράψει σε μία εκ των αναρτήσεών της η Ραφαέλα της οποίας ο αγώνας με το σάρκωμα Ewing είχε γίνει γνωστός σε όλη τη χώρα.
Δυνατότητα εμβολιασμού και ενηλίκων
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδος, Κώστας Νταλούκας, τονίζει τη σημασία οι παιδίατροι να μπορούν να πραγματοποιούν και να καταχωρούν και εμβόλια της οικογένειας ενός παιδιού που παρακολουθούν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμβόλιο κατά του κοκκύτη που γίνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης. Στις ίδιες τις γυναίκες το ζητά ο γυναικολόγος ο οποίος είτε το πραγματοποιεί ο ίδιος είτε το συνταγογραφεί και οι έγκυες πηγαίνουν στο φαρμακείο για τη διενέργειά του. «Ο περίγυρος, όμως, μπορεί να ξεχαστεί ή να μην ασχοληθεί. Βλέποντας εγώ, για παράδειγμα, το πρώτο παιδάκι της οικογένειας και γνωρίζοντας ότι η μητέρα είναι έγκυος θα μπορούσα να κάνω το εμβόλιο τόσο στον μπαμπά όσο και στη γιαγιά και τον παππού. Δεν υπάρχει σαφής καθοδήγηση και οι πολίτες στις περισσότερες περιπτώσεις αμελούν τους εμβολιασμούς που πρέπει να γίνουν», σημειώνει στο ygeiamou.gr.
Ακόμη, όμως, και εάν ένας ενήλικας οικογένειας γνωστής στον παιδίατρο αγοράσει το εμβόλιο και ζητήσει από τον παιδίατρο να του το κάνει, ο γιατρός το χορηγεί αλλά δεν μπορεί να το καταχωρίσει στο εμβολιαστικό μητρώο. Οι ιδιώτες παιδίατροι έχουν ζητήσει ουκ ολίγες φορές τη δυνατότητα να συνταγογραφούν και πραγματοποιούν εμβόλια και στους ενήλικες. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση το αίτημά τους μένει αναπάντητο.
Εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β: Γιατί επιτέλους χορηγείται δωρεάν
Μηνιγγίτιδα – Πάτρα: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές – Συνεχίζεται η χορήγηση χημειοπροφύλαξης
Εμβολιασμοί: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο Covid και γρίπης