Tα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV λοίμωξη για την προμήθεια των φαρμάκων τους, και τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων διάγνωσης και παρακολούθησης της νόσου τους παραθέτει με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ζητεί άμεση συνάντηση για την επίλυσή τους. Επισημαίνει μάλιστα ότι τη δεδομένη περίοδο ένα εκ των εμποδίων εντείνεται, αυτό που αφορά τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων σε μεγάλα νοσοκομεία όπως καταγράφηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Σε μία χώρα όπου το 23% των ασθενών με HIV λοίμωξη παραμένει αδιάγνωστο και το 50% των νέων διαγνώσεων γίνεται καθυστερημένα, δε δικαιούμαστε να σπαταλήσουμε ακόμη ούτε μία μέρα αδράνειας» τονίζει η «Θετική Φωνή».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εργαστηριακές εξετάσεις εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Είναι ενδεικτικό, ότι η εξέταση για τη μέτρηση του ιικού φορτίου δε διενεργείται πλέον στη Θεσσαλονίκη και γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις στην Αθήνα.

«Η καθυστέρηση, για ακόμη μία φορά, στην υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Κέντρου Αναφοράς της Θεσσαλονίκης έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που διαγνώστηκαν με τη HIV λοίμωξη στο Checkpoint τον Σεπτέμβριο να μη μπορούν να κάνουν επιβεβαιωτικό έλεγχο και να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους, βιώνοντας υπέρμετρο στρες και ανασφάλεια» τονίζεται στην επιστολή – σημειωτέον είναι η δεύτερη φορά που ο Σύλλογος Οροθετικών ενημερώνει τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια για τα μείζονα προβλήματά του και ζητεί συνάντηση.

Ανεπαρκής ο ΕΟΔΥ

Ανικανότητα ή αδιαφορία ή άλλα συμφέροντα καταλογίζουν οι εκπρόσωποι των οροθετικών στον ΕΟΔΥ σημειώνοντας πως «έχει αποδειχθεί στην πράξη ένας απόλυτα ανεπαρκής Οργανισμός για τη διασφάλιση της πρόσβασης των οροθετικών ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις».

Η εμπλοκή με τον ΕΟΔΥ χρονολογείται από το 2015 καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή «είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε εξαιτίας άλλων συμφερόντων, ο ΕΟΔΥ δεν έχει καταφέρει επί τέσσερα χρόνια να επιλύσει το πρόβλημα της προμήθειας αντιδραστηρίων και να εξαλείψει τα γραφειοκρατικά προσχώματα, παρά το γεγονός πως διέθετε τα απαιτούμενα κονδύλια. Όσο όμως, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλία, επωμίζεται εξίσου την πολιτική ευθύνη για αυτό το εξέχον ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών και της δημόσιας υγείας» επισημαίνεται και για την ευθύνη που αναλογεί στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο «Αττικόν» ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» υπενθυμίζει πως «τα άτομα με HIV λοίμωξη δε μπορούν να διακόψουν τη θεραπεία τους ούτε για μία ημέρα» και ζητεί από το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει έναν μηχανισμό έγκαιρης ανίχνευσης των ελλείψεων και λογοδοσίας των διοικητών των νοσοκομείων και όσων είναι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Ο Σύλλογος επέδωσε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ένα αναλυτικό υπόμνημα τον περασμένο Ιούλιο και απέστειλε επιστολή στις 30 Αυγούστου 2019, ενημερώνοντας έγκαιρα τον κ. Κικίλια για τα επείγοντα προβλήματα που απαιτούν άμεση πολιτική παρέμβαση, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια σχετική απάντηση. Πλέον καλεί εκ νέου τον υπουργό Υγείας να προγραμματίσουν άμεσα μία συνάντηση εργασίας όπου θα ιεραρχηθούν τα επόμενα βήματα 1) για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων αναφορικά με τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία και 2) για την οριστικοποίηση και εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS.