Μπορεί οι εικόνες από τα νοσοκομεία στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες, όπως και η … σύγχυση στις πληροφορίες που δίνονται, να προκαλούν γνώριμα από το τέλος του 2019 συναισθήματα, ο μεταπνευμονοϊός (HMPV), όμως, που φαίνεται ότι ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών, δεν είναι ένας νέος ιός, όπως ήταν ο κορωνοϊός. Πρόκειται για έναν γνωστό εδώ και χρόνια ιό που εμφανίζεται τη χειμερινή περίοδο και στην Ελλάδα.

Έλληνες γιατροί και ειδικοί Δημόσιας Υγείας προσπαθούν να περιορίσουν την αναστάτωση που έχει προκληθεί, ξεκαθαρίζοντας πως ο HMPV είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό ιούς, αλλά γνώριμος στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, που είναι σε έξαρση οι εποχικές ιώσεις, θεωρείται σίγουρο ότι και ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί αυξημένες λοιμώξεις, ως …. χειμωνιάτικος ιός που ταλαιπωρεί περισσότερο τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, τυχόν έξαρση δεν μπορεί να αποτυπωθεί καθώς δεν επιτηρείται τακτικά ώστε να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία.

Υπό τα παραπάνω, οι Έλληνες ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για το συγκεκριμένο ιό. Εκείνο που προκαλεί περισσότερη ανησυχία ίσως είναι οι πληροφορίες που δίνει η Κίνα σε σχέση με τη ραγδαία αύξηση των προσελεύσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και το εάν αυτή οφείλεται στον HMPV. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν την κυβέρνηση του Πεκίνου ότι κρύβει στοιχεία για το … φαινόμενο των πολλαπλών προσελεύσεων με συμπτώματα του αναπνευστικού στα νοσοκομεία. Η κινεζική κυβέρνηση φάνηκε να διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι τα κρούσματα του HMPV αυξήθηκαν κατακόρυφα στη χώρα, γεγονός που επέτεινε στη Δύση την ανησυχία, με αποτέλεσμα να ζητά σαφή και συγκεκριμένα δεδομένα για τις λοιμώξεις μεταπνευμονοϊού στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) μπορεί να προσβάλλει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σε άτομα όλων των ηλικιών, ιδίως σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες το 2001 και στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται ο βήχας, ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση και η δύσπνοια. Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε πιο σοβαρά, προκαλώντας βρογχίτιδα ή ακόμη και πνευμονία.

Όπως και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τις εκκρίσεις από το βήχα και το φτάρνισμα, τη στενή προσωπική επαφή, το άγγιγμα αντικειμένων ή μολυσμένων επιφανειών και στη συνέχεια η επαφή με το το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Πιο ευάλωτοι στη μόλυνση είναι τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, ιδιαίτερα τα βρέφη, καθώς και οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης

Γρίπη των πτηνών και «εξωτικοί» ιοί: Δύο κορυφαίες προτεραιότητες στην ανάπτυξη εμβολίων

Εμβολιασμός: «Εξαφάνισε» θανατηφόρες νόσους και σώζει 3 εκατομμύρια ζωές ετησίως

Χωρίς βασικά εμβόλια 1 στα 5 παιδιά – Δύο εμπόδια που στερούν την προστασία του εμβολιασμού