Σαρώνουν η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού αυτές τις ημέρες. Η Πρωτοχρονιά και η εβδομάδα που ακολούθησε βρήκαν πολλούς πολίτες στο… κρεβάτι με συμπτώματα ίωσης, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι προσελεύσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων και οι εισαγωγές για νοσηλεία. Αξιοσημείωτο της κατακόρυφης ανόδου των λοιμώξεων είναι πως τα αντιικά φάρμακα για τη γρίπη ήταν δυσεύρετα λόγω της υψηλής ζήτησης, με την τροφοδοσία των φαρμακείων να έχει αρχίσει από χθες να ομαλοποιείται.

Πιο αναλυτικά, οι πολίτες είχαν τεράστια δυσκολία να βρουν αντιικά και συγκεκριμένα εκείνα που προορίζονται για τους ενήλικες. Ειδικά τις ημέρες των αργιών και τα Σαββατοκύριακα  επιδόθηκαν σε ενδελεχές ψάξιμο σε πολλά φαρμακεία μήπως κάποιο είχε κατά τύχη ένα κουτί. Όπως πληροφορούν το ygeiamou.gr φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι το πρόβλημα ήταν παροδικό και είχε να κάνει με την υψηλή ζήτηση και το γεγονός ότι ήταν περίοδος εορτών για τις προμηθεύτριες εταιρείες. Δεν καταγράφεται, δηλαδή, έλλειψη στα συγκεκριμένα σκευάσματα. Επί της ουσίας για περίπου δύο εβδομάδες οι φαρμακαποθήκες «δούλευαν» με ό,τι απόθεμα είχαν και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό. Ως συνέπεια, τα φαρμακεία διέθεταν με τη σειρά τους τις ποσότητες που είχαν διαθέσιμες οι φαρμακαποθήκες. Από χθες, πάντως, που άνοιξαν οι εταιρείες, παρατηρείται ομαλοποίηση της αγοράς και επαρκής τροφοδοσία των φαρμακείων. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη ζήτηση παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και για τα αντιικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού τα οποία χορηγούνται μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων.

«Είμαστε σε μια σημαντικά ανοδική πορεία των ιώσεων του αναπνευστικού, με γρίπη, RSV και κορωνοϊό να πρωταγωνιστούν», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο «σκληρός» από άποψη συμπτωμάτων και βαρύτητας της κλινικής εικόνας είναι ο RSV που πλήττει κυρίως παιδιά κάτω του ενός έτους και ηλικιωμένους. Ακολουθεί η γρίπη, με τους ιούς γρίπης τύπου Α να είναι συνηθέστεροι εφέτος, και μικρότερη επιβάρυνση προκαλεί ο κορωνοϊός. Σε κάθε περίπτωση, ο εποχικός εμβολιασμός και για τις τρεις λοιμώξεις είναι σωτήριος για να προληφθούν η βαριά νόσηση και οι επιπλοκές. Όπως εξηγεί ο κ. Τζανάκης, η έξαρση των λοιμώξεων θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Ιανουάριο και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Έπειτα θα ξεκινήσει η πτωτική πορεία.

Η έξαρση των κρουσμάτων όπως είναι λογικό έχει αυξήσει τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Κλινικοί γιατροί περιγράφουν στο ygeiamou.gr πως οι γενικές εφημερίες γεμίζουν με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα λοίμωξης. Γρίπη και RSV… πρωταγωνιστούν και οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται λόγω παρόξυνσης υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 11 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και δύο νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της εποχικής γρίπης (τον Οκτώβριο) έχουν καταγραφεί 24 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και όχι όλα τα κρούσματα που εκδηλώνονται καθημερινά. Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, νοσηλεύονται συνολικά 568 ασθενείς, εκ των οποίων οι 114 σε ειδικές μονάδες όπως οι ΜΕΘ. Το τελευταίο 48ωρο  έγιναν 207 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας.

Άρρωστα και πολλά παιδιά

Οι εποχικές λοιμώξεις ταλαιπωρούν, επίσης, τα παιδιά και τους εφήβους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ουρές για εξέταση στα ιατρεία των παιδιάτρων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr η παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, οι ιοί που κυριαρχούν αυτή την περίοδο στον παιδικό πληθυσμό είναι οι εξής: Γρίπη τύπου Α, κορωνοϊός, αδενοϊός, ρινοϊός, διάφοροι ιοί που προκαλούν τις λεγόμενες γριπώδεις συνδρομές και ο RSV.

«Πρόκειται για περίοδο ιογενών λοιμώξεων», σημειώνει η κυρία Τζέτζη. Πολλά παιδιά και έφηβοι νοσούν από γαστρεντερίτιδες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε νοροϊό – ακόμη ένα παθογόνο σε έξαρση – εντεροϊό, αδενοϊό. Σημειώνεται πως συμπτωματολογία από το γαστρεντερικό προκαλούν και άλλοι γνωστοί ιοί, όπως αυτοί της γρίπης τύπου Α.

Η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας είναι επιτακτική αυτή την περίοδο. Οι γιατροί συστήνουν υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας όταν υπάρχουν συμπτώματα ακόμη και εάν τα self test είναι αρνητικά, απομόνωση όταν κάποιος νοσεί, προσοχή στην επαφή με ευάλωτους, ειδικά όταν έχει προηγηθεί παραμονή σε χώρο με συγχρωτισμό.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στις ιογενείς λοιμώξεις τα αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται. «Όταν διαγιγνώσκεται ένας ιός ακολουθούμε τις συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η γρίπη και ο κορωνοϊός υπάρχουν ειδικά φάρμακα, τα αντιικά. Εάν για παράδειγμα ένα παιδί ξεπεράσει την ίωση και μετά από κάποιες ημέρες εμφανίσει πάλι πυρετό, χρειάζεται επανεκτίμηση από γιατρό. Μπορεί να υπάρχει επιπλοκή ή επιμόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Μόνο σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβίωση», εξηγεί η κυρία Τζέτζη.

Διαβάστε επίσης

Χειμωνιάτικες ιώσεις: Τα συμπτώματα – Η αντιμετώπιση υπό τις οδηγίες της πνευμονολόγου

Αντιγριπικό: Ποιοι και πότε χρειάζονται αναμνηστική δόση – Οι ειδικοί απαντούν

Σε έξαρση 3 τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ευρώπη – Ποια σημειώνει ρεκόρ κρουσμάτων